"Колегите в Северна Македония не бяха достатъчно мотивирани, за да може и ние от правителството на ГЕРБ да работим успешно с тях", това заяви бившият външен министър Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

"Имаше безпрецедентна пропаганда срещу България в две опорки. Първата, че българското правителство не признава македонското малцинство. Втората беше, че отказваме да признаем да наричат езика си както те решат. Това бе абсолютна пропаганда", допълни тя.

БЛИЦ уточнява, че думите й бяха по повод изслушването на премиера Кирил Петков, който бе привикан в Народното събрание (НС), за да говори за резултатите от посещението му в Република Северна Македония (РСМ) и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

"Димитър Ковачевски е премиер на РСМ от осем дни и четири от тях прекара в България и с българските му колеги. Само за ден двете страни постигнаха големи споразумения.

Ние не игнорираме и не слагаме на по-ниско ниво българските интереси. За първи път от много дълго време Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната Конституция. Не каза време, не се обвърза с време, но за първи път го обяви.

Другото основополагащо нещо е за мен, че истинската работа не е била свършена през изминалите години. Ние сега се разбрахме да имаме срещи на всеки седем дни", каза на свой ред премиерът Петков.

"Не смятам да сменям членове на нашите комисии. Уважавам техния професионализъм", категоричен бе министър-председателят.

"Мисля, че имаме добре свършена работа за последните две седмици", допълни Петков.

"Г-н премиер, намалете малко ентусиазма. Това е моят съвет! Ще вдигнете много изискванията и после ще трябва да се обяснявате пред всички нас. Наистина ви давам приятелски съвет.

Понякога наистина е по-добре да бъдем по-обрани. Иначе за нотата ви поздравявам, но не забравяйте, че и някои от т. нар. споразумения са просто бланки", каза Захариева след изказването на Петков.

"Благодаря за добронамерения съвет. Ние сме оптимисти в съвместната ни работата , но разбира се сме и реалисти. 

Наясно сме, че "подготвихме, направихме, подписахме, но нищо не свършихме" не е добър знак.

Всички ни упрекваха, че ние ще отидем в РСМ, но от там казаха, че са добронамерени именно защото ние сме отишли.

Надявам се, г-жо Захариева, че няма да ви разочароваме", каза Петков в отговор на бившата външна министърка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!