От 1 юни 2010 г. тютюнопушенето на закрити обществени места ще бъде забрането. Това означава, че от средата на следващата година любителите на тютюна ще могат да си пушат спокойно само на улицата и вкъщи, решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за здравето.
Стоян Витанов от Коалиция за България заяви, че с това решение парламентът е превърнал в престъпници 2,5 млн. българи. Какво като са пушачи и те имат права, а сега ги нарушихте и никъде няма закон, който да дискриминира толкова много хора, разпали се той.

По-крайното предложение на Рамадан Аталай от ДПС още от следващия месец да се забрани пушенето, не беше прието при гласуване в пленарна зала. Рамадан Аталай призова депутатите първи да се откажат от вредния навик. Който иска да пуши, да излезе навън, а не е лошо да има забрана и на улицата да се прави това, нека пък България да е първа с един добър пример, настоя той вчера по време на дебата за промените в закона.

Руденко Йорданов от Коалиция за България, въпреки че подкрепя забраната за пушене, припомни, че няма как това да стане от юни тази година, защото трябва да се пренастрои ресторантьорството. Те трябва само да изхвърлят пепелниците, не им трябват инвестиции, опонира му Рамадан Аталай.

Йорданов акцентира върху това, че с пушенето на обществени места се нарушават правата на непушачите. Тези хора, които сами вредят на здравето си, трябва да плащат по-висока вноска, предложи той. Борислав Китов от движение “Напред”, известен пушач, определи идеята на Йорданов като популизъм. Да не би американците, които не пушат цигари, да не са една от най-болните нации, а това се дължи на факта, че повечето от тях са с наднормено тегло. Да въведем тогава по-висока здравна вноска и за дебелите хора, възмути се Китов.

Олимпи Кътев от НДСВ настоя, че забраната е вредна. Пушачите си плащат акциз и за цигарите, и за бирата, и за горивото. Не карам непушачите да ходят там, където си пуша цигарите и си пия бирата, като не искат такива места, да си стоят вкъщи или да ходят на сладкарница, разпали се царистът.

Най-краен в изказването си беше Атанас Щерев от БНД. Според него пълната забрана за пушене на обществени места е нужна, защото сега действащото частично ограничение не действа. Освен това трябва да се забрани на мъжете да пушат до бременните си жени, а и на бащи да превръщат децата си в активни пушачи, предложи той. Щерев подкрепи въвеждането на тоталната забрана с аргумента, че частичната не е действала в нито една страна. Той припомни, че България е подписала конвенция, според която трябва да ограничи пушенето на обществени места до февруари 2011 година. Общо 168 страни са се присъединили към тази конвенция, нека и ние сме цивилизована държава, призова той.

Независимата Анастасия Мозер, която е един от най-яростните противници на пушенето, предупреди, че законът, няма да се спазва. Тя се мотивира с факта, че в кафенето на парламента е забранено пушенето, но винаги е пълно със законотворци с цигара в уста.

Камелия Цветанова, БЛИЦ