Привържениците на СДС питат защо Иван Костов, който получи всичко от партията, разцепи организацията, обиди симпатизантите като ги нарече “клиентела” и създаде гражданска война в дясно. В СДС са останали почтени хора, на които не можеш да им извиеш ръцете и да преглътнат всичко това. Тази позиция изрази секретарят на СДС Иван Сотиров по бТВ тази сутрин по повод исканията на по-големите организации на СДС Иван Костов да бъде изваден от депутатските листи, за да има обединение между двете формации.
Иван Костов носи политическа отговорност за разделението в дясно и за да има прошка, трябва да има някакъв жест, знак, това са очакванията на хората, каза Иван Сотиров. По думите му лидерът на ДСБ бил политик с авторитет и ако направи жеста да се оттегли от депутатските листи, той ще има по голям ресурс да работи за дясното обединение. Вместо да подлагаме десните избиратели на изпитание и да преглъщат всичко направено от Костов, по-добре той да направи жест, каза Сотиров. Според него сините избиратели нееднократно са показали, че не приемат такива компромиси. СДС не приема още и “топлите отношения на БНД в лицето на Шулева и Свинаров, с ДСБ. Бившите царедворци си намериха нов цар – Иван Костов, коментира още Сотиров.
Иван Костов е на пето място сред важните политици в страната. Той лично има поддръжници от около 1509 хил. души, защо да се лишаваме от такава подкрепа, коментира от своя страна ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Той цитира думите на цар Давид “силата е в множеството, но победата е в сътрудничеството”. Ние трябва да влезем в това сътрудничество и след това ще изглаждаме различията, коментира още Атанасов. Аз съм сигурен, че ще се случи дясното управление и БСП и ДПС ще бъдат извадени от властта, добави генералът.
Иван Сотиров обаче беше категоричен, че принципните въпроси трябва да бъдат решени предварително, а не след като се направи коалицията. /БЛИЦ