Обединяването е нещо дългосрочно, не само за следващите избори, а за постигане на демократично управление в България, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров при подписването на споразумение за общо явяване на избори за европейски и български парламент и единна политика в 41-вото Народно събрание между СДС и ДСБ.
Лидерът на СДС Иван Костов посочи, че мисията на десните не е изпълнена. Автентичната десница беше доста време в криза и това обединение сега е първата стъпка за възстановяване на силата на тази десница, бе категоричен Костов. По думите му обединението на ДСБ и СДС ще гледа в бъдещето и затова са нужни компромиси.

Мартин Димитров заяви, че ще се положат всички усилия от коалицията, за да не се позволи някакви малки камъчета да обърнат цялата кола. По неговите думи много хора са били уплашени от тази коалиция, защото са им объркали тотално плановете. Тези хора си бяха подредили бъдещата коалиция - ДПС-БСП-Движение НАПРЕД, а това обединение им обърква подредбата, посочи Димитров. 

На въпрос кои ще са партньорите на това обединение, Мартин Димитров заяви, че от СДС са категорични за неучастието на БНД в новото обединение на десните партии. Иван Костов допълни, че досега не е имало никакви ограничения за евентуални бъдещи партньори, които да се присъединят към двете партии.

Заместник-председатели на новата коалиция ще бъдат Петър Москов и Найден Зеленогорски, стана още ясно. Пред Централната избирателна комисия коалицията ще бъде представлявана от двамата лидери – Мартин Димитров и Иван Костов. Все още не е измислено име на новото обединение.

На въпрос защо днес не присъстват повече представители от СДС, лидерът на синята партия отговори, че има достатъчно представители, но са по-малко тези от парламентарната група.

Десислава Вангелова, БЛИЦ