Призивът на президента Георги Първанов към руския патриарх да се намеси в църковния спор на българската църква е нов опит за намеса на държавата в този спор. Това се казва в Позиция на Националния съвет на СДС.
На 21 юли 2004г., когато държавата се намеси в църковния спор, чрез действия на прокуратурата и полицията, СДС предупреди, че тези действия са нарушение на чл.9 от Европейската Конвенция за защита на човека - правото на вероизповедание.
Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари 2009г. потвърди нарушението на чл. 9.
Европейският съд даде три месеца на Българската православна църква и на т.нар. алтернативен синод да се разберат по спорния въпрос за собствеността на над 100 църкви и манастири. Според магистратите България е нарушила свободата на изповядване на религия, а държавата се е намесила непропорционално като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква (БПЦ).
СДС очаква в определения от Европейския съд по правата на човека тримесечен срок държавата от една страна и тъжителите от друга да постигнат справедливо решение на спора.
Повече в България държавата не трябва да се намесва в споровете във вероизповеданията, категорични са сините. /БЛИЦ