Съюзът на демократичните сили осъжда решението на руския президент Дмитрий Медведев да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Признавайки тези сепаратистки, проруски режими, Русия разкри истинските подбуди и причини за последното изостряне на обстановката в региона и най-вече своята отговорност за това, е посочено в декларация на партията, разпространена днес.
Бързата деградация на международни връзки и механизми за сътрудничество между Русия, ЕС и НАТО, бележи началото на нов етап в отношенията, период на конфронтация със сериозни последици за регионалната сигурност и стабилност, които ще рефлектират и върху други бивши съветски републики.
На този фон, българското правителство проявява необяснима плахост и пасивност, които не подхождат на страна – член на ЕС и НАТО. „Снишаването” на външната ни политика се превръща в модел, който се повтаря при всеки значим и сериозен международен казус.
СДС за пореден път обръща внимание на необходимостта от изработване и провеждане на национална стратегия за намаляване на икономическата и енергийна зависимост от Русия, като българските енергийни компании имат по-активна политика за привличане на европейски и американски инвестиции в България. /БЛИЦ