Управляващата коалиция и най-вече БСП с идването си на власт обезсмислиха членството на България в Европейския съюз. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на СДС Любов Панайотова след съвместното заседание на НИС и парламентарната група на партията. Тя допълни, че корупцията, отказа на мнозинството да се спазват правилата, липсата на идеи и концепция за въвеждане на законови порядки, водят до днешната ситуация в държавата.

Според Любов Панайотова законопроектът за МВР, който се гледа на извънредно заседание от парламента днес, не гарантира сигурността на гражданите. Тя допълни, че президентът Георги Първанов трябва да блокира законопроекта и да го върне за преразглеждане. По думите й много от разумните предложения в законопроекта са били отхвърлени, само защото са предложени от опозицията. Според нея нито един от българските граждани не може да се чувства сигурен. Показателен пример бил провала на МВР със случая с Ангел Бончев и съпругата му. Според СДС в този случай отговорността трябва да се носи от този, който е координирал операцията и според закона това е началникът на полицията.
Председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов заяви по повод предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, че големия проблем на страната е, че управляващите доста са се „потрудили", за да разрушат доверието на българските граждани към МВР и Министерството на отбраната. Каквото и да прави господин президента, той няма как да прикрие провалите в цялата система за сигурност, заяви Бакалов. Той припомни, че когато от СДС са настоявали за свикване на КСНС президентът е ходил на лов. Според него това управляващо мнозинство и президентът със своето действие или бездействие са разрушили доверието на хората в цялата система за сигурност. Бакалов подчерта, че това не е добър знак и за европейските партньори на България. Той бе категоричен, че сектора се нуждае от сериозна реформа, както концептуална, така и от гледна точка на личния състав.
Йордан Бакалов заяви още, че четирима души са присъствали на среща за заговор срещу опозицията, но не назова имената им.  На срещата бил обсъден списък с евентуални лица, които да бъдат наблюдавани. Бакалов уточни, че разгласява тази информация, за да знаят тези, които са направили срещата, че в СДС знаят за тях. /БЛИЦ