СЕМ санкционира Антон Тодоров заради материал на руски!

Жотева обясни, че нямаме концепция срещу "хибридната война"

Съветът за електронни медии санкционира авторското предаване на Антон Тодоров "Документите" по ТВ Европа. Водещият е обвинен в това, че е пуснал изказване на Леонид Решетников, което е под 3 мин. на руски език, но не сложил крол с превод, съобщи faktor.bg.

Георги Коритаров в "Свободна зона" попита Бетина Жотева от СЕМ защо е наложена санкция, при положение, че в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) е записано, че не се позволява цяло предаването или програма да бъдат на излъчвани на език, различен от българския.

Жотева се съгласи, че става въпрос само за сегмент на руски език, включен в конкретното издание на "Документите". "Това е голяма глупост, че цяла България говори руски език, защото виждаме как някои хора се упражняват. Трябвало е да има крол на български език, докато тече изказването на Леонид Решетников, в което говори глупости как България трябвало да напусне НАТО", коментира Жотева. В предаването на Коритаров, в което участва и самият Антон Тододов, журналистката заяви, че СЕМ няма концепция за това, как да противодейства срещу руската хибридна война.

"СЕМ е надзорен орган. Руснаците са много добри в това. В мига, в който се намесим в редакционното съдържание на дадено предаване, обвиняват СЕМ в цензура", коментира Жотева. Антон Тодоров и Георги Коритаров се опряха и на друг текст в закона, според който чужд език се допуска, когато това е направено с образователна цел. Жотева се съгласи с тях, че в случая Тодоров е имал за цел да ограмоти зрителите си. Тя намекна, че колегите ѝ трябва да се обърнат към законодателите, които да променят ЗРТ. Антон Тодоров заяви, че ще обжалва в съда решението на СЕМ.