В БСП текат усилени разговори за кандидатурата на президент на предстоящите избори. Това признаха пред “Труд” депутати от левицата и членове на Изпълнителното бюро на БСП.

Към момента социалистите са декларирали подкрепата си за втория мандат на президента Румен Радев. Но от няколко дни вървят спешни совалки за вариант, при който БСП да издигне свой кандидат.

Причината е недоволството на червени, които директно сезирали “Позитано” 20, че са търсени от близки и съветници на Радев за евентуален нов политически проект, в който се лансират и имената на служебните министри на финансите и на икономиката - Асен Василев и Кирил Петков.

Към момента единственият коментар на Нинова по темата е пред БНТ: “За нас е важен просто ясен отговор - стои ли Радев зад тази партия или не. Нищо повече не искаме от това”.

Ако в последния момент БСП реши да се откаже от подкрепата си за Радев, то вариантът вероятно ще е издигане на строго партиен кандидат.

Според отлично информирани източници, един от вариантите на социалистите бил сегашният служебен правосъден министър Янаки Стоилов, който е с висок рейтинг сред своите. Друг вариант, също поставен на дневен ред, е евентуална кандидатура на лидера на партията Корнелия Нинова.

“Бивши кметове на БСП, общински председатели по места и представители на БСП в местните парламенти са били търсени за разговори по създаването на нова партия, но с уговорката, че Радев нямал нищо общо”, са потвърдили пред “Труд” от ИБ на БСП.

Опитите за отцепване на членове и структури на БСП за пропрезидентска партия са нагнетили напрежение по места.

“Предстои провеждането на събрания по общини, на които ще бъдат обсъждани номинации две в едно-за президент и за народни представители.

Едва на тези сбирки може да има предложения за нова кандидатура за държавен глава”, коментираха вчера лаконично от ръководството на левицата в старата столица.

Социалистите от Благоевград харесват президента Румен Радев, но ще се вслушат в решението на партията и централата, отбелязаха от местните структури на БСП.

Около 3 седмици остават до регистрацията в ЦИК на кандидат-президентските двойки за участие на изборите на 14 октомври.