За правителството е важно българските граждани да почувстват позитивните страни на членството на България в ЕС, заяви министър-председателят Сергей Станишев на среща с парламентарна делегация от германския Бундестаг, водена от председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз Гунтер Крихбаум. Той подчерта, че реформите, които правителството и парламентът правят, са на първо място заради българските граждани и ще продължат да бъдат все така интензивни.
По думите на премиера,  цитиран от провителствената информационна служба.няма правителство в новата история на страната ни, което да е осъществило толкова много реформи, особено в областта на правосъдието и вътрешния ред, и резултатите през последните шест месеца са видими. Мисля, че има конкретни действия, които показват политическата воля на правителството в това отношение. Важно е също така да няма връщане назад и след парламентарните избори, каза още той.
Страната ни още се учи, но през последните осем месеца е направено много по отношение на контрола над еврофондовете, изтъкна министър-председателят. Той допълни, че промените са не само нормативни, но и персонални, и увери, че темпът на реформите и тук няма да бъде забавян. Премиерът каза още, че страната ни се нуждае от експертна помощ и че я търси и очаква от Европейската комисия.
Министър-председателят подчерта, че страната ни е силно проевропейски настроена и приносът на България към ЕС може да се види по отношение на Лисабонския договор, при подготовката на пакета Климат-енергетика, при общата енергийна политика и политиката на сигурност на доставките, както и в претенциите на страната ни за фактор на стабилност в региона.
По отношение на финансовата и икономическа криза премиерът запозна своите гости с водената от правителството през последните години политика на финансова и макроикономическа стабилност и подчерта, че в условията на криза страната ни е по-подготвена от много други държави. Въпреки че последствията от кризата са осезаеми за България, засега тя не се нуждае и не е искала заеми от МВФ или Европейската централна банка, каза той. Сергей Станишев запозна германските парламентаристи и с приетия от правителството пакет от антикризисни мерки, целящи подобряване на бизнессредата, осигуряващи гъвкавост и социалната стабилност. Той отбеляза, че именно това е причината ЕК да вярва, че България ще е една от трите държави, която ще запази възходящите си стойност на икономически растеж и занапред.
Председателят на Комисията по въпросите Европейския съюз в Бундестага увери премиера в солидарността на германската страна по отношение на проблемите, които бяха създадени на България от спирането на газовите доставки. Министър-председателят информира гостите си, че правителството е създало своевременно стриктна организация, за да може гражданите да не почувстват последствията, но кризата е нанесла щети в размер на 250 млн. евро на българската икономика.
Премиерът припомни, че страната ни е много активна в областта на общата енергийна политика на ЕС и в търсенето на алтернативни пътища и диверсификация на газовите доставки и посочи участието й в проекта „Набуко” и организирането на предстоящата в края на април конференция по сигурността на доставките за Европа.
Гунтер Крихбаум отправи покана към министър-председателя Сергей Станишев диалогът по тези теми да бъде продължен в Бундестага, като допълни, че колкото по-интензивен е той, толкова по-малко недоразумения се допускат. /БЛИЦ