Ден преди Мария Габриел да представи на президента Румен Радев структура и състав на проектокабинет с първия мандат все още няма яснота дали това правителство ще събере нужната подкрепа в парламента. ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) обявиха, че ще подкрепят експертен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, но 5 гласа не достигат до необходимите 121.

Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на Христо Иванов за така нареченото "конституционно правителство" от ПП-ДБ ясно заявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат.

Кабинетът „Габриел“ минава с тайно гласуване, ето схемата

ГЕРБ-СДС все още очакват подкрепа от ПП-ДБ. Целта им е да се направи правителство на споделената отговорност и тази оферта все още е отправена към всички политически сили. В проектокабинета на Мария Габриел ще има експерти, предложени от ДПС и ИТН, обяви Тома Биков.

"Видяхме последните два дни, в които и г-н Христо Иванов заговори за конституционно мнозинство, като ние веднага казахме, че сме готови и за тази стъпка, така че още е отворен този прозорец. Очакваме народните представите в 49-ото Народно събрание или поне тези, които осъзнават сложността и важността на ситуацията да излъчат правителство с първия мандат, както е редно", заяви Тома Биков.

"Те заявиха своята евентуална подкрепа за правителство на Мария Габриел, така че ние сме готови да приемем експертни предложения от тяхна страна", допълни той, цитиран от БНТ.

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ не отстъпват от позицията, която заявиха още преди изборите, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Каза, че ще участват с всички си депутати при гласуването на кабинета "Габриел" и отхвърли съмненията, че правителството може да бъде избрано с по-нисък кворум.

Василев отговори на Петкова за министрите от ДПС и ИТН

"Всички командировки са отменени и всички депутати са помолени да бъдат в залата. Силно вярвам, че разумът ще надделее и ще имаме правителство с втория мандат", каза Асен Василев, "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

ПП-ДБ започват разговори в търсене на конституционно мнозинство. Ивайло Мирчев съобщи, че Националният съвет на "Да, България" има решение с втория мандат да се предложи правителство от експерти, които да изпълняват тези задачи. Според него може да има персонални промени в проектокабинета, който предложи Николай Денков.

"Единственият вариант е, поставяйки си тези приоритети, ние да направим тези реформи и това правителство да даде политическо време на парламента да ги извърши.

Това много трудно ще стане, когато в него има политически лица и нашата позиция в това отношение е ясна, но предстоят разговори в парламентарната група и нека академик Денков, тъй като сме му гласували доверие, да реши точно какви трябва да са кандидатите за министри", каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

С огромно мнозинство Националният съвет на БСП потвърди, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство на президента Радев, препоръчват на членовете си да не участват в него.

"Не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тези политики чрез свои представители. Наши членове влизат в служебни кабинети без изобщо партията да е уведомена, а след това върху партията се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет. Не само, че не е логично, но не е и морално", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП ще участват в разговори за реализиране на правителство с втори или трети мандат.

Няма съмнение, че текат активни консултации между ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН за персоналния състав на правителство с първия мандат, но официална информация засега няма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук