Унищожаването на арсеналите от стари боеприпаси , трупани с десетилетия, най-после стартира. Още този месец четири български фирми започват да режат излишните муниции, съобщава столичен вестник.
Над 20 компании заявиха желание да утилизират /обезвредят и разглобят/ излишните снаряди и бомби, като една трета от тях бяха чужди. Комисия от Министерство на отбраната обаче отся след обществена поръчка само четири български фирми.
Повече от кандидатите не отговаряли на условията, заложени в Закона за контрол над взривните вещества. Външните кандидати искали да унищожават снарядите извън територията на България. Утилизацията обаче е процес , при който трябва да се направят негодни за използване.
В подобна ситуация никой не гарантира, че в друга страна това ще се спазва и е трудно да се контролира. Освен това според закона боеприпасите са изключителна държавна собственост и не могат да се изнасят навън.
На 3 юли м.г. в столичния кв. "Челопечене" експлодираха армейските складове със стари боеприпаси. Там се съхраняваха 1500 тона муниции, от които 15 тона тротил на пехотата, ВВС и бойния флот. В складовете имаше патрони на МВР и НСО. Заради инцидента кабинетът отпусна спешно 30 млн. лв. за унищожаване на старите арсенали. Това обаче е необходимата сума. През т.г. правителството трябва да даде още толкова. /БЛИЦ