Тези пари не идват от джоба на хората. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов за глобата от 77 млн. евро от Европейската комисия. Тя бе наложена за злоупотреба с господстващо положение и за отказ да се осигури достъп на трети страни до преносната мрежа и до газохранилището в периода 2010-2015 г. Жалбата бе подадена от бизнесмена Сашо Дончев.

"Българската страна не може да бъде обвинявана, че не осигурява достъп до чужда страна като Румъния. Може нашите правила да не са били в съответствие на европейските норми, но винаги сме работили по наличните правила", каза той.

"Нашият сектор е изцяло регулиран. В някои случаи цените, по които "Булгаргаз" е продавал, са били в случаи по-ниски отколкото е закупен ресурса. Нашите потребители не би следвало да са понесли вреди. В самото решение на ЕК не се отбелязва, че са ощетени потребителите", добави той.

"Може да намалим глобата, имаме възможност и да обърнем решението в Европейския съд. Предлагали сме изваждане на "Булгаргаз" от холдинга и други опции, но това не е било прието от комисията. Предлагали сме да прехвърлим неговата собственост към държавни ведомства, това не е било възприето като вариант. Едно от последните предложения беше влизане на частен инвеститор, като му се гарантираше дял до 49%", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!