Европейският съюз трябва да прекрати механизма за сътрудничество и проверка за България. На такова мнение е председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент италианецът Джани Питела и с почуда отбеляза, че този мониторинг е трябвало да бъде прекратен с присъединяването на страната ни в ЕС, пише Труд.
Питела пристигна вчера в България, за да представи основните приоритети за справяне с мигрантската криза. Според него държавите, които могат да приемат повече бежанци, трябва да бъдат наградени, а не санкционирани. Следващата стъпка трябва да бъде интегрирането на мигрантите.

„Вярно е, че голяма част от преселниците са избягали от страните си по икономически причини, затова трябва да се създаде европейски план с участието на страните членки, който да определи коя държава колко икономически мигранти може да приеме. Сигурен съм, че те могат да бъде полезни. И в България има професии, които българите не искат да упражняват, но бежанците могат да ги практикуват“, заяви Питела.

По думите му „контролираното и постоянно присъствие“ на преселниците можело да помогне и за демографския проблем. Той познавал много възрастни хора, за които нямало кой да се грижи и затова бежанците ги гледали.

Питела поздрави новия генерален секретар на ООН – евросоциалиста Антонио Гутериш, и го определи като страхотен професионалист. Той обаче не пожела да коментира българското участие в надпреварата за шеф на ООН. „Не мога да коментирам. Никога не съм следял работата на госпожа Кристалина Георгиева извън сферата й като еврокомисар“, заяви Питела, като не обели и дума за първата номинация на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.