Шефът на Сметна палата: СГС ще реши дали да заличи 6 партии

ГЕРБ не е отчела доброволни дарения за 2018 година. БСП отчита на 300 000 лв. дарения и много по-високи приходи, разкри Цветан Цветков

Председателят на Сметната палата - Цветан Цветков, заяви в ефира на bTV, че 8 действащи партии могат да бъдат разпуснати.

"20 партии не са подали финансовите си отчети за 2018 г. 8 от тях са активни, а 6 от тях за втора поредна година забравят да подадат отчетите си. Ние ще сезираме прокуратурата, те ще уведомят Софийски градски съд, а те ще решат дали да бъдат заличени като партии. Няма нужда да ги призоваваме да подадат отчетите си. Тяхнпо задължение е да го направят в срок. Той изтече на 31.03.", това каза Цветан Цветков.

"Продължава тенденцията на намаляване на политическите партии. През 2013 бяха 177, сега са 128. Глобите за този които не са подали отчет са от 5 до 10 000 лв. Както преди всички избори има строги изисквания, към които партиите трябва да се съобразяват. За предстоящите евроизбори , 33 кандидата са регистрирани и са предоставени лицата които ги представляват в сметната палата. Информация за техните приходи и дарения трябва да се подава преди кампания и по време на кампанията. Те са задължени да декларират какво притежават, за да могат гражданите да преценят за кого да гласуват. " заяви председателят на сметната палата

Цветков коментира и двете големи партии ГЕРБ и БСП.

"ГЕРБ не е отчела доброволни дарения за 2018 година. БСП отчита на 300 000 лв. дарения и много по-високи приходи. Това зависи и от политиката на партиите. БСП сигурно има по -висок членски внос от ГЕРБ"