Шега или заплаха? Чешкият президент скандализира всички с изказване, в което намеси Джамал Хашоги

Чешкият президент Милош Земан си навлече доста критики заради свое изказване относно журналистите, в което направи препратка към убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщава „Евронюз“.
 
„Обичам журналистите, затова може да организирам специален банкет за тях тази вечер в саудитското посолство“, каза Земан. Без съмнение той имаше предвид смъртта на Хашоги, който беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.
 
„Репортери без граници“ побързаха да осъдят скандалното изказване. От организацията заявиха, че шегата е направена „с възможно най-лошия вкус за сметка на журналистите“, и настояха Земан да се извини.
 
Не за пръв път Земан се „закача“ с журналистите по неуместен начин. През октомври 2017 година той посрещна репортери на пресконференция с бутафорен автомат „Калашников“, а през май същата година заяви, че журналистите трябва да бъдат „ликвидирани“, защото са твърде много.
 
Паулин Аде-Мевел от „Репортери без граници“ заяви: „Отвратително е да го виждаме как издига цинизма си до нови висоти. Той трябва да се извини на журналистическата общност и да спре тези отблъскващи шегички“. Тя добави, че изказването е породило опасения за нови нападения над журналисти.
 
Превод и редакция: БЛИЦ