Този път няма да се мине с ПР трикове, колкото и да е платено за тях, а трябват реални промени. Това заяви народният представител от Българска нова демокрация Лидия Шулева по време на дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие към Кабинета.
БЛИЦ публикува пълния текст на изказването й:

"На последната среща на Тройната коалиция в Банско един от лидерите изразил учудването си, че дълго време са си мислили, че управляването на еврофондовете е по същата схема като разходването на бюджетните средства, но се оказало, че технологията е съвсем различна.
А каква им е била схемата? Отговор дава Европейската комисия в Доклада – “Има сериозни твърдения за нередности, както и подозрения за измами и конфликти на интереси при възлагане на договори.” Край на цитата!
Такава е, уважаеми колеги, технологията на усвояване в България, която някои сега осъзнаха, че не могат да прилагат по отношение на европейските фондове. Но се занимаваха два дни да обсъждат, как по старите правила да изхарчат 4-5 млрд. от излишъка до края на годината.
Спирането на над 1,5 млрд. лева от пред-присъединителните фондове не е най-страшното нещо само по себе си. Българският премиер много бързо ни „успокои”, че тези пари ще бъдат дадени от бюджетния излишък.
Какво ни казва той? Ето какво: щом парите на европейските граждани се контролират толкова строго, то тогава злоупотребите ще се правят с парите на българските данъкоплатци.
На практика се получава така, че вместо да финансираме проекти, значими за цялото общество, ние ще наливаме пари в проекти с конфликт на интереси и с доказана корупция. Ще продължим да финансираме именно онези кръгове, заради чиято корупция ЕС спря финансирането!
Това е и най-страшното послание – че управляващите не се интересуват кой какво говори, тъй като всяка година хазната се пълни с надвзети пари от гражданите, които да могат удобно да влязат в употреба за замазване на всеки голям провал на кабинета – без принципи и правила.
Парадокс е как бързо се намират пари за съмнителни проекти с още по-съмнителни резултати, а винаги се твърди, че отпускането на няколко милиона лева за някой наболял обществен проблем ще застраши фискалната стабилност и ще повиши инфлацията.
Ще ви дам и само два примера:
• Със средства от бюджетния излишък можем да построим няколко студентски общежития. За тях никога няма достатъчно пари, а децата ни са принудени да плащат скъпи квартири. Едно общежитие за 1 200 студенти ще струва на бюджета около 7 млн. лв. Вместо това, поради вашето лошо управление, сега трябва да се прави някаква отсечка от някакъв път, който е трябвало да се финансира с европейски средства.
• Всички знаем за печалната статистика, според която България е на първо място в Европа по смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания. И никой не предприема нищо за превенцията на тези заболявания. Какво е нужно?

1. Най-малко още 5 центъра за инвазивна кардиология - центрове за спешно предотвратяване на инфарктите. Себестойността на всяка една от тях е 2,5 млн. лв., с включено оборудване и ремонт.
2. Да се проведе масово профилактично изследване – т.нар. “скрийнинг”, за да се определят хората в риск. Това ще струва на бюджета 2 млн. лв.

Какво се оказва – за близо 15 млн. лв. можем да направим сериозна превенция на сърдечно-съдовите заболявания у нас, за които възрастовата граница все повече пада. Вместо това – ще финансираме проекти, за които Европа ни спря парите. Не за друго, а заради конфликт на интереси и корупция.
Загубата на европейските пари не е страшна с това, че няма да има построени пътища и магистрали. За последните няколко години добре видяхме как стотици милиони левове потънаха в пътища, които никой не е виждал. По-страшното е, че сега всички тези проекти със съмнителни резултати ще бъдат платени от всички нас за сметка на така необходимите реформи в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда. Свалянето на данъците във времето на добра икономическа конюнктура е необходимо, но недостатъчно условие за устойчивото развитие на една икономика, г-н премиер. Възможностите за лесни решения, които да поддържат икономическия растеж вече се изчерпват. След някоя и друга година реалността ще се промени и българското общество вече няма да може да плаща огромния данък “корупция”, без да изпадне в първата си голяма криза след вашето последно управление от 1997 г.
Признаците за това вече са налице въпреки розовите картини, които описвате във вашите изказвания. Само за първите 6 месеца на годината България е привлякла 1 млрд. лева по-малко чуждестранни инвестиции спрямо 2007 г. И всичко това въпреки ниските данъци и високия растеж – просто заради липсата на ясни правила. Това би трябвало да Ви говори, г-н министър председател, че хората, които искат да инвестират парите си и да плащат данъци тук търсят нещо повече от плосък данък – те търсят стабилна бизнес среда, ефективно правораздаване, работеща и прозрачна администрация, ефективно харчене на публичните пари.
Истината е, че и ние, българските граждани, г-н премиер, очакваме тези неща от едно правителство. Очакваме, че с нашите пари, които ви предоставяме под формата на данъци, няма да се злоупотребява и те няма да потъват в „обръчи от фирми” и „братски” поръчки.
Затова е този вот на недоверие, затова, че не се спазват не само европейските, но и българските правила, за което и Европейският съюз ни наложи санкции.
Накрая бих искала да кажа, че в доклада на ЕК има и нещо положително. Положителното се състои в това, че на всички ни стана ясно, че този път няма да се мине с ПР трикове, колкото и да е платено за тях, а трябват реални промени.
Уважаеми господин премиер, когато встъпвахте в длъжност намерихте ли на бюрото си 3 плика? Ако не сте – ще ви разкажа накратко историята за пликовете.
Когато министър-председателя, намират на бюрата си три запечатани плика.
На първия пише – да се отвори при първия провал! Вътре – “Обвинявай за всичко предшественика си!”
На втория пише – да се отвори при втория провал! Вътре – “Обвинявай за всичко опозицията!”
На третия – да се отвори при третия провал! Вътре – “Пиши три плика!”

Крайно време е да НАПИШЕТЕ пликовете, господин премиер!", заяви Лидия Шулева. /БЛИЦ