Под заглавие "Показно треперене за галерията" германският вестник "Тагесцайтунг" разказва как американският телевизионен канал Си Ен Ен наливаше масло в огъня по време на руско-украинския газов конфликт, предаде Дойче веле.
Както обикновено медиите се интересуваха преди всичко от това кой е добрият и кой лошият. Този път германският печат бе определено неутрален и уравновесен: вината бе разпределена по равно между руснаците и украинците. Съвсем различно бе мнението на колегите в Америка: лошият е руснакът, който, ръководен от гадните си помисли, спря газа за Европа.
Манипулативният филм на Си Ен Ен
За доказателство на 9 януари Си Ен Ен излъчи един сърцераздирателен репортаж от българския град Плевен. Видяхме как зъзнат "най-бедните деца" на Европа, как влачат дърва по едно тотално занемарено стълбище, а после се греят на една електрическа печка; зад кадър гласът на репортера: "Граждани на ЕС посред фронтовата линия на руско-украинската газова война". Репортажът бе работа на реномирания журналист Робърт Муър, направен по поръчка на английската информационна агенция ITN. Сред нейните клиенти е и телевизионният канал Си Ен Ен, който излъчи материала.
Едва седмици по-късно се разбра, че целият филм е бил чиста лъжа, нито една от сцените или кадрите не е имала нещо общо с газовия конфликт. Непосредствено след излъчването българският премиер Сергей Станишев изпратил протестно писмо до Си Ен Ен, обвинявайки авторите в манипулация и използване на най-евтини клишета за състоянието на българското общество.
Оказа се, че Муър е снимал в един ромски квартал, създавайки впечатлението, че в България цари пълна мизерия. Българският журналист Стоян Георгиев от bTV разкри, че показаните ромски жилища никога не са имали газо- или топлоснабдяване, а се отопляват с дърва и въглища. "Интервюираните" изобщо си нямали понятие, че Муър ги разпитва за газовата криза. За доказателство, че в България не пристига повече никакъв газ, Муър показа един брояч в една местна електроцентрала, на който се виждаха четири нули; броячът обаче се намирал на една нефункционираща от години тръба.
Филмът постигна обаче желания ефект
Явно под въздействието на драматичната приказка, монтирана от Муър, западните медии говореха за "стотици хиляди мръзнещи хора" и то по време, когато българското енергоснабдяване бе превключило вече от газ на петрол. Според швейцарския в. "Тагесанцайгер" България беше наистина тежко засегната от кризата, но положението не бе драматично.
Опитите на Стоян Георгиев да се свърже с Муър излязоха безуспешни. Впрочем Муър отдавна е сред "обичайните заподозрени". В навечерието на иракската война той се отличи с безкрайното предъвкване на измишльотината за атомната бомба на Садам, която, както знаем, все още не е намерена. /БЛИЦ