“Не сме различни от останалия свят, нито сме с някакви капаци. Мисля, че нашето общество вече еволюира. Като част от ЕС това ни дава повод да сме все повече прагматици и разумни.” Това каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който като премиер се прочу с репликата, че българите трябва да си променят чипа.
Той даде интервю за предаването “В неделя с...” на БНТ, водено от бившия правителствен говорител Димитър Цонев. Двамата разговаряха за политика, разхождайки се в прекрасния парк на двореца “Врана”, където Симеон живее.

Сакскобургготски за пореден път се обяви за въвеждане на задължително гласуване. Според него това дава по-автентичен спектър на волята на избирателите вместо 25-30% пуснали бюлетини. Той изтъкна, че в някои страни с данъците се плаща и глобата, ако не обясниш убедително защо не си гласувал.

НДСВ ще прави позитивна кампания. Няма нищо по-глупаво от това да гласуваш против, защото се самонаказваш, обясни Сакскобургготски. След като няма да има ден за размисъл, той посъветва гласоподавателите да отделят поне минута по време на кампанията и да обмислят за кого да дадат подкрепата си, преди да отидат да пуснат бюлетина емоционално.

Бившият премиер предупреди и политиците, които имат намерение да практикуват популизъм или демагогия, че ще сгрешат. Особено в сегашната ситуация това може да изглежда краткосрочно доходно, но след време няма да е така, подчерта Симеон.

Експремиерът не се нае да прогнозира как движението му ще се представи на предстоящите избори, но не се съгласи с тезата на Цонев, че съществува тенденция към топене на подрепата наполовина след всеки управленски мандат.

Според Симеон опитът и прагматизмът са най-важни за успеха на един политик. По думите му постигнатото по време на двете години членство на страната в ЕС не бива да се подценява и пример за това бил успехът на еврокомисаря ни Меглена Кунева.

Рано или късно човек се сблъсквал с реалността и тогава нямало шмекерии. /24часа