Ученици от ОУ „Димитър Благоев” Велико Търново гостуваха в кабинета на лидера на НДСВ и му представиха идеята на ученическия клуб „Памет търновска, памет българска” за съвременен препис на Търновската конституция.Замислен в чест на 130-ата годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на основополагащия документ на младата българска държава през 1879 г., проектът стартира преди седмица и ще продължи до 16 април.
Симеон Сакскобургготски приветства инициативата и по предложение на децата преписа член 47. В приписка към текста той написа: „Законите трябва да се спазват за доброто на цялото общество”.
Лидерът на НДСВ пожела на гостите си да проявяват такова усърдие във всичко, с което се захващат, и да не спират да обичат и изучават българската история. „От нея винаги има какво да се поучим”, заяви лидерът на партията и припомни старата мъдрост, че народ без минало е народ без бъдеще.
Лидерът на НДСВ подчерта, че постигнатото членство на България в ЕС вече е гаранция за по-доброто бъдеще на младите поколения. Обръщайки се към своите гости — седмокласничките Албена и Гюлчин, той заяви: „Усилията, които полагаме сега, са в името на вашето бъдеще. Вие ще живеете в една по-добра и успешна България”.
Ученичките подариха на Симеон Сакскобургготски пейзаж, рисуван специално за него от техен съученик, както и книжка с любими мъдри мисли на седмокласниците от великотърновското училище.
На срещата присъстваха директорката на училището Сийка Попова, преподавателката по история Лидия Прокопова и народният представител от НДСВ Марияна Костадинова. /БЛИЦ