Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме разговори, да имаме диалог, да има чуваемост. Мисля, че едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място, каза пред журналисти енергийният министър Румен Радев в Раднево.

Той дойде за среща, на която бяха поканени легитимните синдикални представители на ТЕЦ-а и на „Мини Марица изток“ и ръководствата на двете дружества, но синдикатите отказаха среща с Радев.  

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход, предаде БНР.

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него. 

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Преди срещата с ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" министър Радев каза:

"Трябва да има разговори. Без разговор няма как да се случат нещата. Трябва да поговорим с колегите също, да е ясно къде са притесненията основно. Защото аз чувам много, понякога и противречиви мнения.

Да е такъв тип предприятие, пък друг тип предприятие, как да става. Цялата драма е, че не започнем ли да правим и наистина да действаме, а не само да говорим за преход, той не става изведнъж". 

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат ще получат до 36 работни заплати. 

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак след това ще посети магистрала "Тракия" и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда.

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях. 

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.

Блокадата на възлови пътни артерии в Старозагорско е продължила цяла нощ и продължава и към този момент.

Протестиращи миньори и енергетици блокират вече повече от денонощие преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

"Не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга група хора. Аз си стоя зад колегите енергетици. Всички хора, които са излезли като колеги в момента на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента.

Това, че колегите са навън и протестират не компрометира изпълнението на техните задачи", заяви енергийният министър Румен Радев на брифинг след срещата си с ръководствата на "Мини Марица-изток" и на ТЕЦ "Марица Изток 2".

"На тази среща, за съжаление, присъстваха само колегите от ръководствата на двете дружества- на "Мини Марица -изток" и на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още Радев.

"Номер едно да се увери, че това което се прави и се планира неминуемо да гарантира и обезпечи сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство за страната. Това е важно, да се чуе да се чуе и да се разбира от абсолютно всеки в страната ни като потребител", допълни енергийният министър. 

"За мен по-важното беше да съм сигурен, че нямаме каквито и да е провокации за сигурност на системата", каза още той. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук