Дерибеите на Ахмед Доган очевидно не обичат да спазват закона и правилата.

За хората, свикнали да управляват държавата с пароли като „Бат Рамадан каза“ явно няма граници да се влезе през задния вход дори на Централната избирателна комисия.

Скандална снимка от днес, получена от наши източници, разкрива тайна среща между секретаря на ЦИК Севинч Солакова (която е и член и на ЦОБ на ДПС) и двама от видните представители на дерибеите – Джейхан Ибрямов и Валентин Тончев.

Срещата се е провела тази неделя, в късния следобед, била е в сградата на ЦИК и то в момент, в който пред избирателната комисия вече 72 часа първи реда си запазиха представителите на ДПС, председателствано от Делян Пеевски.

Целта на младежите, стоящи от петък привечер пред сградата, е да подадат първи документите за регистрация на предстоящия вот на 27 октомври.

На второ фото пък се вижда, че в сградата е бил и друг виден представител на този кръг – Тимур Халилов. Нещо повече, от снимките става кристално ясно, че въпросните дерибеи са окупирали и масата на ЦИК, като продължават и досега да се намират на същото място. Което, освен че е абсолютно незаконно, демонстрира най-нагла арогантност и погазване на всички правила.

От утре до 11 септември тече процесът по регистриране в ЦИК на партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните избори. До 24 септември пък текат сроковете, в които формациите, регистрирани за изборите, трябва да регистрират кандидат-депутатските си листи. По закон, те се депозират в регионалните избирателни комисии (РИК), но при спор около легитимността крайното решение е отново на ЦИК.

Явно видели, че са изтървали възможността да се наредят първи пред сградата на ЦИК, чак в неделя по обед дойдоха депутатът Валентин Тончев, който е от лагера на Ахмед Доган, придружен от неколцина души, които се пробваха да убедят медиите да не вярват на очите си и да изкарат пред тях, че са били първи на място.

Като видяха, че номерът им няма да мине, групата на дерибеите в ДПС пристъпи към още по-кардинални, но напълно незаконни действия. Оказва се, че през задния вход на институцията, явно пуснати от Солакова, са се намърдали Джейхан Ибрямов, Тимур Халилов и същият този Валентин Тончев. А целта на сбирката е ясна – да се опитат служебно да си гарантират регистрация.

Като член и секретар на ЦИК Солакова няма никакво право да проявява каквато и да било пристрастност в работата си. Още по-малко да организира тайни срещи в сградата на ЦИК в неработен ден и часове, преди да стартира процедурата по регистрация на партиите за участие във вота на 27 октомври.

Тя обаче го прави по една конкретна причина –  сред лоялните на Ахмед Доган хора е, като дължи на него и на близкото му обкръжение, в това число и на вече бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ цялото си кариерно израстване.

Тя е в тежък конфликт на интереси, защото освен секретар на ЦИК, е и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, а видно от събитията през последните дни - дейно участва и в предизборните им манипулации.

Преди да стане секретар на Централната избирателна комисия през 2014 г. по предложение и с протекциите на предния председател на ДПС Мустафа Карадайъ (бивш член на ЦИК от 2001 до 2009 г.,  а в част от времето и секретар на комисията), тя в продължение на години беше главен юрисконсулт на Централния съвет на Движението за права и свободи, а също и директор на правния отдел на земеделското министерство.

Все във времената, в които председател на формацията беше Ахмед Доган. Член на ЦОБ пък стана през 2022 г., отново по предложение на Карадайъ, с когото се твърди, че е в близки отношения. Самият Карадайъ преди няколко седмици се появи на крака при Ахмед Доган в Росенец, за да му декларира лоялността си.

Явно за да успеят да пробутат свои кандидат-депутатски листи, които ще бъдат съставени не от хора, издигнати и посочени от структурите, каквато и демократичната процедура, а само и единствено от приближени до Ахмед Доган, Джевдет Чакъров и обкръжението им номинации, дерибеите са активирали връзката си в ЦИК.

Тайната среща между тримата, запечатана от скандалния фотос показва само, че паниката в редиците на дерибеите е стигнала своя пик и те ясно осъзнават, че ако по стара традиция не погазят закона, нямат никакъв шанс да се доберат нито до листите на предстоящия вот, нито след това и до депутатските банки.

 Привърженици на „Новото начало“ на Пеевски запазиха ред още от петък

Още от около 20 часа в петък, трийсетина младежи, привърженици на обявеното от Делян Пеевски „Ново начало“ в ДПС пазят ред за регистрация пред входовете на Партийния дом, където се помещава ЦИК. Те са се запасили със столове, храна и стекове с вода, за да прекарат тук нощта, тъй като утре в 9,30 часа ЦИК започва да приема документите на партиите за регистрацията.

Сред подкрепящите Пеевски е и Радослав Ревански - кмет на Белица и член на тясното ръководство на партията, както и един от тези, чиито оставки поиска Доган.

„От петък вечерта към 20,00 часа нашите младежи от „ДПС - Ново начало“ са пред всички входове на парламента, където се помещава ЦИК. Символично пазим първото място, тъй като сме на мнение, че регистрирайки се първи ще постигнем онези резултати и развитие, които имаме по нашите региони, благодарение на г-н Пеевски“, обясни Ревански.

Пред медиите той разказа, че хората на Доган са опитали да провокират другите, като ги питали кой ги праща. Той обясни, че се надява утре сутрин да не се стигне до напрежение.