Новият посланик на Украйна у нас встъпи в длъжност. Олеся Илашчук връчи копия на акредитивните писма на зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев.

По време на срещата с посланик Илашчук заместник-министър Коджабашев отбеляза отличните отношения между България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчерта, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на разговора бе препотвърдена твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия, както и приноса на страната ни в подкрепа на Украйна.

Бе акцентирано върху факта, че сме на 6 място по принос на база брутен вътрешен продукт, както и върху оказаната съгласно решенията на Народното събрание подкрепа, включително за подпомагане на цивилното население и украинските бежанци, посочват от Министерството на външните работи.

(Снимки: МВнР)

Както БЛИЦ съобщи, около името на 46-годишната Илашчук се разшумя много преди тя да пристигне у нас. Още преди месеци "Радiо Свобода" съобщи, че тя няма опит в дипломатическата сфера, но за сметка на това има солиден опит като "сексоложка" - факт, който  предизвика възмущението на украинската дипломатическа общност. Имаше и призиви към украинския президент Володимир Зеленски да изпрати друг посланик в София.

Илашчук се представя още като гещалт терапевт, хипнотизатор и специалист по бижутата и скъпоценните камъни. 

Преди месец пък тя изненада социални мрежи, като показа как е направила вуду магия за смърт на Владимир Путин. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук