В Националния дворец на културата снощи се проведе учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент. На сбирката в зала 6 на НДК обаче, се бяха събрали поне 200 човека, по официална информация, което е в противоречие на въведените в страната противоепидемични мерки.

Зала 6 е една от неголемите зали в НДК, която побира около 200 души, а от снимките става ясно, че много малка част от хората в нея са с предпазни маски. Освен това са седнали плътно един до друг, като дори има и правостоящи.

Логичният въпрос в случая, който обикновените граждани се питат, е колко от мерките в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, която е в сила от 2 септември до 31 октомври, са нарушени, в ден, в който бяха регистрирани нови 2536 заразени и 149 починали от К-19 в страната и защо президентът Радев не спомена нищо за пандемията и ваксинациите. И защо забраните за обикновените гражданите важат, а други демонстративно ги нарушават. И как ще реагира Кацаров на това демонстративно нарушение на К-19 мерките.

В т.3 на тази заповед изрично е посочено, че "провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници."