Очаква се парламентът да изслуша вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева относно изявлението на външния министър на Република Турция Чавушоглу за турска намеса при приемане на Закона за вероизповеданията.

Изслушването е по инициатива на „Обединени патриоти“, а в него българският дипломат номер едно ще трябва да разясни подробности относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг и доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой. Посланик Улосой заяви, че коментарът на Чавушоглу е изваден от контекста и е представен погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.
 
От Букурещ премиерът Бойко Борисов дори поиска извинение, но страната ни не получи такова.

„Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия“, бе отговорът на турското МВнР по повод на възникналото напрежение. Междувременно стана ясно, че България отлага посещението на турския външен министър у нас като дипломатически знак.

В сряда се очаква парламентът да избере и двама зам.-председатели на Комисията за финансов надзор /КФН/, предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица.

Предвижда се депутатите да гласуват на първо четене промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и да приеме отчет за дейността на Съвета за електронни медии /СЕМ/ за периода 2018 г.

За четвъртък се очаква депутатите да гласуват на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, ратификация на международен документ, да приемат отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация за 2018 г. и отчети за процеса на приватизация и следприватизационен контрол за 2017 г. и за първата половина на 2018 г.

Ще бъде изслушан и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ относно Развитие на процеса на либерализация на пазара на електрическа енергия.

В петък се очаква Народното събрание да започне работа с второ четене на промени в Закона за чужденците в Република България. След това ще е традиционният парламентарен контрол.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!