Скандалът още се вихри! Даниел Митов громи Станишев и Първанов за ООН

Никой не може да обвинява българското правителство, заяви министърът

Външният министър Даниел Митов изригна срещу коментарите на лидера на АБВ Георги Първанов за ООН. Дипломат номер едно на България коментира пред Нова телевизия неуспехът на България в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун.

"Бившият президент Първанов се изтъпани пред националните медии да обяснява, че това е най-голямата национална катастрофа. Да сравняваш един тривиален казус с национални катастрофи, това е пълно безобразие", възмути се Митов. "Никой не може да обвинява българското правителство и българския премиер", коментира той. Външният министър смята, че у нас участието на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН се е използвало за политически цели. Отправи укор специално към Първанов и Сергей Станишев.

По думите на Митов Станишев се е вързал на невярната информация на агенция "Ройтерс", че Ирина Бокова е била втора в класирането след победителя Антониу Гутиереш. Митов обясни още, че подобни решения като българското - да вкара още един кандидат в надпреварата са се случвали и преди. Настоя, че правилата на ООН го позволяват.

"Правителството на Хърватия оттегли подкрепата си за Весна Пусич и тя се оттегли от състезанието", даде за пример той. "Да се придържаме към фактите, то бива-бива", възмути се още Митов. Външният министър каза, че първият мит, който трябва да бъде разбит, е че Бокова е имала шанс.  Вторият мит е, че е имало намеса отвън за издигането на Кристалина Георгиева.