Скандалът се разраства! Захариева мълчи гузно за грантозависимата активистка Шабани

Външният министър се измъкна от неудобните въпроси на медията ни

Външният министър Екатерина Захариева гузно замълча и отказа категорично да коментира пред БЛИЦ големия скандал, който се завихри по-рано днес.

Припомняме, че Захариева е препоръчала на Министерството на правосъдието (МП) грантовозависимата от мрежата от НПО-та на мизантропа Джордж Сорос активистка Надя Шабани за член на Управителния съвет на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA).

Както БЛИЦ информира, това става ясно от официален документ от Външно министерство, адресиран до правосъдното ведомство.

Захариева се измъкна ловко от неудобните въпроси на медията ни след участието си по БНТ, след което се промуши в колата, която я очакваше със запален двигател на входа на обществената телевизия и отпраши с мръсна газ.

От ръководеното от Екатерина Захариева министерство предлагат две имена – това на Шабани, за член на Управителния съвет, както и на Велина Тодорова, която е доцент в Института за държавата и правото към БАН – за зам.-член. От ведомството пропускат да мотивират предложенията си, като единственото, което посочват е, че двете номинации „отговарят изцяло на посочените изисквания“.

Наличието на подобна номинация от българската страна сериозно би компрометирало държавата, особено с оглед изискването за „независимост“ на кандидатите и организациите, които представляват.

Нещо повече – ръководената от Шабани организация бе и сред най-сериозните поддръжници и борци за ратифицирането на обявената за противоконституционна в десетки държави в ЕС, в това число и от българския Конституционен съд, Истанбулска конвенция.

Минути след публикуването на статията от Външно министерство се свързаха с медията ни, за да уточнят следното: 

"Предложението с кандидатурите на Надя Шабани и Велина Тодрова не е дадено от министър Захариева, а от администрацията на министерството. То все още не е окончателно", коментираха от пресцентъра на Външно пред БЛИЦ.

От там заявиха още пред медията ни, че този, който трябва да бъде сменен от някоя от тези кандидатури, е Красимир Кънев - председателят на Български хелзински комитет. 

БЛИЦ ще продължи да следи развитието на скандала!