Специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски смята, че бързо ще се намери общ език с евентуалното ново българско правителство с премиер Кирил Петков, съобщава телевизия Телма, цитирана от Труд бг.

"Този подход, който той промотира, честно казано е форсиран от македонска страна, от момента, в който станах специален представител на правителството. Наследих вече подготвената пътна карта, която съгласувахме, и където се опитвахме чрез действията на нашето външно министерство да бъдем много по-прагматични и много по-продуктивни.

Това, което казва Кирил Петков, че това е работен процес и не знае колко бързо ще се съгласуват работните групи, а аз знам, че вече имаме документ, който може да отговори на тези искания, и мисля, че бързо бихме намерили общ език", каза Бучковски, който снощи бе гост в телевизия Телма.

 

Ключовият въпрос все пак е дали ще успеем да постигнем това до 14 декември, каза Бучковски.

Той посочи, че има окуражаващи резултати и очаква в България да има политическо правителство и нова стратегия от българска страна, която да отговаря на Македония, но казва, че трябва да е ясно, че "времето не ни е съюзник".

От друга страна бившият посланик в България Марян Гьорчев смята, че няма време това да бъде постигнато до декември. 

Най-вероятният нов премиер на България Кирил Петков ще назначи за министър на външните работи свой близък сътрудник. Петков твърди, че за този пост най-добрата личност би бил Даниел Лорер. Това заяви вчера пред "Слободен печат"  Владо Бучковски.

"Лорер има изключителни познания и е негов /на Кирил Петков – бел.ред./ най-близък сътрудник. Той бе в неговия кабинет когато той бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев.

Той е евреин, дипломирал се е в Университета в Тел Авив. Твърди се, че има опит при воденето на преговори и че е идеалният човек за решаване", каза Бучковски и добави:

"Петков каза, че той ще се старае за подобряване на положението на българите в Македония, но е напълно наясно, че променянето на Конституцията не е единственото решение".

Според Владо Бучковски ключовият въпрос е дали ще има успех до 14-ти декември /когато ще се проведе срещата на върха на ЕС – бел.ред./.

"Има окуражителни сигнали, за нова стратегия от българска страна, която е в полза на страната ни. Но сроковете не са наш съюзник", каза той в предаването "Топ тема", в което участва и бившият посланик на РС Македония в София Мариян Гъорчев.

Колкото и да бърза Румен Радев при свикването на българския парламент, това няма да позволи на българската страна да реагира пред ЕС, за да се стигне до положително решение", каза бившият посланик.

Двамата отправиха тежки обвинения срещу политиката на България, която се била фиксирала само върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия, която е била само една точка от Договора за приятелство подписан между двете на 1 август 2017г. На няколко пъти те призоваха "София да зачита правата на етническите македонци в България".

Според тях "никой не разбирал позициите на България в света, а страната ни е била подложена на огромен външен натиск".