За около 15 минути Слави Трифонов учреди партията си „Няма такава държава”. Сред учредителите имаше хора от цялата страна, но - без известни фигури или досегашни политици.

Сред основните цели на формацията, описани в учредителната декларация са засилено участие на гражданите във взимането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, както и възможност за дистанционно и електронно гласуване и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми.

Трифонов е избран за председател на партията, а зам.-председатели са неговите сценаристи.“Целият политически ресурс в последните години изглежда нелепо и нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тая причина”, заявил Трифонов пред делегатите.

По думите му хората, които управляват и се избират от неголяма част от българския избирател, са алчни за власт.

”Аз и моите колеги процедираме по този начин, защото се случи една огромна несправедливост. Беше проведен по смисъла на конституцията референдум. Този референдум беше проведен по българската конституция и по правата на пряката демокрация.

Той беше захвърлен в ъгъла все едно нищо не се случило. Тука в България всички сте потребители на факта, че всяко чудо е за три дни. Да обаче чудото е нещо прекрасно – не може да бъде за три дни. Затова е чудо”, посочил той.

”Аз съм практичен човек и мислех да си напиша реч. Но предпочетох по-скоро да ги кажа по-емоционално, защото живеем заради емоциите.

Те са лош съветник, но живеем заради тях. Та тази емоция, която предизвикаха с незачитането на референдума и че “всяко чудо е за три дни” е.. отвращение.

Аз съм последователен и мисля, че най-правилното нещо е човек да върви към целта си без да се спира и без да се страхува.

Обаче има една група хора, които решиха, че това няма никакво значение и със съвсем елементарни хватки и дори с незачитане на закона, което е отвратително – законодателят не зачита закона, та този референдум беше избутан в ъгъла с това, че всяко чудо е за три дни”. 

Думата “партия” е отвратителна

”И по закон, това, което може да се направи е да се създаде политически продукт и този политически продукт…. не се измъквам от думата “партия”, но думата “партия” е отвратителна.

Просто представлява нещо, което в последните години, при този начин на “демокрация” се превърна в нещо отвратително нарицателно. Но такъв е закона и целта на този политически продукт е да възстанови справедливостта”, добавил той.

Всички искат справедливост

Трифонов обяснил, че не е алчен за власт, а за справедливост.

”Кой нормален човек не иска справедливост? Излизайки от тази зала всеки живее живота си подложен на несправедливости. Аз не мога да оправя всички несправедливости.

Аз мисля, че има конкретна, точна, ясна цел. Когато нещо се прави трябва да се направи до край.

Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не му харесва.

Защото според мен така се прави. Ако и това нещо се замете в ъгъла и се направи като “всяко чудо за три дни” ние в какво да се опираме в ежедневието си като желание за справедливост? Откъде да дойде то? Ще дойде когато се спазват правилата”, посочил той.

Животът е прекрасен

”Аз не мога да направя така че да се спазват всички правила, но едно съществено правило като закона за пряката демокрация ще бъде спазено, защото, който застане на пътя на справедливостта ще си поеме всички последствия.

Искрено съзнавам какво правя. Искрено съзнавам какво правя, искрено осъзнавам отговорността, която поемам.

Искрено осъзнавам отговорността, в която сте ме облекли вие. Суверена е майстора, който прави това, а аз съм просто инструмент. Искам да ви благодаря, оценявам вашето доверие и съм ви благодарен, че създавате за мен и моите колеги един изключителен момент.

Животът е прекрасен, благодаря ви”, завършил Трифонов.

Ивайло Вълчев от своя страна казал, че ”целта на всеки от нас е с енергията която стои зад нас да отворим пътя, на всички тези, които имат знанието и желанието да работят за това нещата в тази страна да почнат да се случват и няма такава държава да почне да звучи в положителния смисъл”.

”Ние в момента не строим кула, в която да се затворим, а стоим за да построим, всички ние, един мост по който да премине всеки, който иска да остане в тази държава”, добавил доскорошният сценарист. 

„Ще се борим най-вече за хората, за намаляване на депутатите - от 240 на 120 човека и за по-благото на младите хора”, каза Илия Евлогиев - учредител на партията.

„Важното е все пак да има някой ръководител, който да направлява нашите усилия - тоест те да бъдат в една посока. Каруцата, която днес се опитваме да построим, да я теглим всички заедно в една посока, за да може тя да се движи по-бързо”, коментира Иван Кючуков.

„Ще се борим най-вече за хората, за намаляване на депутатите - от 240 на 120 човека и за по-благото на младите хора”, каза Илия Евлогиев - учредител на партията.

„Важното е все пак да има някой ръководител, който да направлява нашите усилия - тоест те да бъдат в една посока. Каруцата, която днес се опитваме да построим, да я теглим всички заедно в една посока, за да може тя да се движи по-бързо”, коментира Иван Кючуков.