Не съм се виждал с Румен Радев. Откакто е президент, съм се виждал може би веднъж с него, не сме водили никакви разговори по отношение на тази нашата идея за референдума, която имаме отдавна. Това заяви на брифинг пред медиите лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който за пръв път от много време се появява публично.

„Той не знае за тази наша идея, няма никакво участие в нея“, категоричен бе шоуменът.

Трифонов разказа и за първата си среща с Румен Радев.

„Преди години имаше един посланик на САЩ, Джон Байърли, той ми подари да летя с F-16. Отидох в базата до Пловдив, тогава президентът беше шеф на ВВС. Когато той се появи, всички американски пилоти, с които общувах, се изпънаха.

Казаха, че това е военен пилот, който прави неща, които другите не могат да правят. Така се запознах с него, впечатлих се. После той ми гостува и му казах, че трябва да се занимава с политика“, каза той.

„Ние го подкрепихме на последните избори. Имаше и други политически формации“, каза още Трифонов.  

„За да се проведе референдум и да се инициира, има предварителни действия, които трябва да се предприемат. Те просто съвпаднаха. Какво да направя, че този парламент не направи нещо“, добави той.  

На въпрос с кого би се коалирала „ИТН“ за предстоящите избори, Трифонов заяви, че предизборни коалиции няма да има. „Не ми харесва това нещо. Тя е невъзможна“, отсече той.  

Попитан какъв резултат очаква да получи партията му на предстоящия вот, Трифонов заяви: „Предпочитам професионалистите да кажат, аз ще се доверя на тях“.

На въпрос разполага със запис от срещите в апартамента на Радостин Василев, на който са се водили разговори межди негови депутати и Кирил Петков, лидерът на ИТН заяви, че няма такъв запис.

По отношение на милиарда, който Кирил Петков твърди, че Трифонов му е поискал, той каза: „Гледах това, което съобщи Кирил Петков по bTV, когато заместваше Венко Сабрутев.

Това е абсолютна лъжа. Защо лъже така – нямам никаква представа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал“, отсече той.

Съдя Кирил Петков, на 21 април е първото дело, за това, че обявява лъжи. А мен кой ме съди – нямам никаква идея“, посочи Трифонов.

По отношение на декларацията си, той заяви, че дълго време се представя по телевизията и е видимо как си изкарва парите. "От друга страна, съм обект на жълт интерес. Взех решение, което не е правилното решение. Това, че не подавам декларация, имаше своето следствие. На мен са ми правени проверки, в момента продължава да ми се прави проверка за всичко, което притежавам", заяви той. 

В началото на пресконференцията бяха изнесени данни от социологическо проучване по поръчка на ИТН на третата по големина социологическа агенция в света „Ипсос“.

От тях става ясно, че удовлетворението от демокрацията в България е на много ниско ниво. Само 26,1% са удовлетворени. Има високо недоверие към българските институции. Висок кредит на доверие имат към президента, като то е 67%. За сметка на това пък 87% не вярват на Народното събрание.

45% искат разширяване на правомощията на президента. 49% смятат, че правителството трябва да се предлага от президента, а 38% - че трябва да се предлага от партия.

53% от респондентите са заявили, че подкрепят референдума. Подкрепата обаче е различна в различните възрастови групи, като около 60% от хората на възраст между 18 и 45 години го подкрепят. 44% от запитаните са отговорили, че биха се включили в подписката за референдума.

50% от запитаните са заявили подкрепа за превръщането на страната в президентска република.

Според проучването ИТН биха спечелили 8,5% от вота, ако той беше сега. На първо място пак биха били ГЕРБ с 25,3%, а ПП отново втори със 17,3%. След тях се нареждат ДБ с 11,9 и "Възраждане" с 11,7. Следват ги БСП с 10,6%. Проучването е проведено от 19 декември до 11 януари тази година.     

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук