Слави Василев попари мераклиите за третия мандат: По-добре избори!

Коалицията ще е неясна или ще почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни договорки, смята политологът

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори.

Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. По думите му предсрочен вот е по-добър вариант от реализиране на третия мандат. 

"Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни договорки, то по-добре да се отиде на избори, отколкото страната да живее в една несигурна среда", изказа мнението си той.

Това, че политическата система и партии са неспособни да поемат техните отговорности, не означава, че българското общество трябва да живее под знака на компромиса и политическата несигурност, категоричен бе политологът и не се съгласи с твърдението, че е по-добре да имаме неясно правителство, отколкото да ходим от избори на избори.

"Проблемът не е в хората, проблемът е в политиците. Докато политиците не си поемат отговорностите, ние ще продължим да следваме този път".

Според него все пак този процес на политическа неяснота, който се случва вече от години, не е загубено време:

"Това са възстановителни процеси, които са необходими на държавата, откакто Борисов не е всесилен властелин на българската политика. Тези възстановителни процеси рано или късно ще родят алтернативата, която е така необходима на България".

Василев подчерта, че е необходимо да се приемат редица решения, които едно обикновено Народно събрание може да направи. По думите му всички закони, които са необходими, за да бъдат отпуснати средства по Плана за възстановяване, са готови:

"Те могат да бъдат гласувани от НС. Не го правят, не защото нямат време или възможност, а защото политическата класа си е заровила главата като щраус в пясъка и се опитва да избегне проблемите, които са на дневен ред".

Той изтъкна, че "корупцията в политическата ни система съществува много преди Борисов да изгрее на небосклона". "За съжаление, Борисов засилва тази практика", уточни политологът и добави мнението си, че корупцията в страната е порочно, но добре установено явление от страна на почти целия политически елит. Според него въпросът е какъв е начинът да излезем от тази вечна спирала.

Относно казуса с Николай Ненчев, който беше избран за временно управляващ посолството ни в Киев, Василев посочи, че Ненчев е желаната кандидатура за посланик в Украйна още от времето на Мария Габриел.

"Изключително любопитно е обстоятелството – защо днес един т.нар. служебен кабинет, който трябва да е равно отдалечен от партиите, както заявиха самите конституционни законотворци, които промениха този институт, предлага отново същата кандидатура на Николай Ненчев, която беше предложена от Мария Габриел и Николай Денков. Това би трябвало да осветли гражданите, за да видят за кой всъщност премиерът Главчев работи".

Според него практиката не е спазена и това не е редовна процедура. Той заяви, че на поста трябва да застане компетентен човек, който е способен да защитава интересите на България, които, по думите му, не винаги съвпадат с тези на Украйна.

"Разказът не е черно-бял, за да заключим, че тази война би могла да приключи с изтеглянето на руските войски. Руснаците няма да се изтеглят от там", коментира Слави Василев и подчерта, че ЕС и България трябва да гледат трезво на събитията, а не с пожелателно мислене, че трябва да помагаме на Украйна и Зеленски, докато руснаците не бъдат победени, което, според него, няма да стане.