Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, предизвикана от коментара на Постоянната мисия на САЩ към организацията.

От своя страна, постоянният представител на КНР при ООН Джан Джун написа в "Туитър", че "Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност". Според него законът за националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

"Това не е свързано с мандата на Съвета за сигурност", подчерта дипломатът.

Според постоянния представител на Китай "фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на проблеми в света". "Китай призовава САЩ незабавно да прекратят политиката си на сила и практиката на сплашване", добави той.

Според източник в ООН, руската делегация е подкрепила позицията на Пекин, че ситуацията с Хонконг се явява вътрешен проблем на Китай и въпросът не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН.

Антиправителствените сили в Хонконг и редица западни служители бяха много недоволни от разглеждането от Всекитайското събрание на народните представители (основният законодателен орган на КНР) на проекта "Решения за създаване и усъвършенстване на правната система и механизмите за прилагане за обезпечаване на националната сигурност в специалния административен регион на Хонконг".

Законопроект, създаден специално за Хонконг, ще включва забрана за подривни и сепаратистки дейности. Тя предполага забрана на всички форми на подбуждане, насочени към сваляне на централното правителство, както и на тероризма и външната намеса.

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън заплаши да наложи санкции срещу Китай, ако Пекин "завземе" Хонконг с помощта на законопроект за национална сигурност, уточнява БГНЕС.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уведомил Конгреса, че Хонконг вече няма своята автономия от КНР, която беше предвидена, когато територията беше прехвърлена от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

По-рано американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действия във връзка с Хонконг. По-късно Китай реагира срещу Съединените щати заради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонконг и предупреди за възможни мерки за противодействие, ако САЩ продължат да действат подривно срещу интересите на КНР. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!