След спорове, стартирали през миналата година и продължили през тази, депутатите в крайна сметка взеха решение да въведат зеления сертификат като задължително условия за достъп до сградата на Народното събрание.

Това реши Народното събрание със 154 гласа „за”, 0 „против” и 4 „въздържали се”. Дебатите по точката продължиха близо пет часа.
Против решението се обявиха от „Възраждане” и „Има такъв народ”.

Вече втори парламент и втора пленарна сесия на настоящия - народните избраници отказваха да наложат на себе си ограничението, което важи всички български граждани. Зеленият сертификат за гражданите беше въведен през октомври само с ден предизвестие за разлика от толеранса, който си дават народните избраници. Решението за тях влиза в сила от 24 януари.

Новата мярка гласи, че достъпът до НС ще става с един от следните документи: зелен сертификат; документ за преболедуван ковид; удостоверение за наличие на антитела; отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане.

След гласуването от ДПС обявиха, че няма да се възползват от привилегиите на решението и сами ще покриват разходите за тестовете на сътрудниците си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!