Експертен кабинет без лица от политическите сили, който ще търси подкрепа от всички партии в новия парламент. Това е офертата, която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята да сложи на масата като победител във вота на 2 април. Хоризонтът на това правителство  вероятно ще е поне година, като задължително той трябва да подготви и направи местните избори наесен, съобщава "Марица".

От ГЕРБ-СДС запазиха мълчание вчера, когато стана ясно, че печелят изборите с близо 2 процента аванс пред ПП-ДБ. Единствено във фейсбук профила си Борисов благодари на гласувалите за коалицията. Неговата пиарка Севдалина Арнаудова обаче в емоционален пост похвали бившия премиер, че е "разбил жълтопаветните илюзии" на ПП и ДБ.     

Пред ГЕРБ има вариант да събере нужната подкрепа за кабинет и с гласовете на т. нар. Хартиена коалиция, в която влизат още БСП и ДПС. Подобен ход обаче ще донесе имиджови щети на партията преди местния вот, затова и не изглежда приемлив, коментираха близки до ръководството на партията на Борисов. 

Идеята за проатлантически съюз между ГЕРБ и ПП-ДБ също е отхвърлена като трудно осъществима заради категоричния курс на "Промяната" за "изчегъртване" на бившите управляващи.    

Експертният кабинет има за цел да сложи край на служебните правителства на Румен Радев по настояване на Запада, най-вече на Вашингтон. Няколко американски официоза тези дни открито публикуваха мнения, че президентът на България играе по-скоро за интересите на Русия.

Натискът е да бъде създадено прозападно правителство, което да има ясно отношение към войната в Украйна и предоставяне на оръжие. Припомняме, заводите ни са безценни и към този момент в това отношение, тъй като произвеждат съветски тип боеприпаси, използвани все още приоритетно от украинската армия.

Очаква се ​експертен кабинет без партийци в него да умилостиви избирателите на основните западни партии ​- ГЕРБ, „Промяната“ и „Демократична България". Със сигурност той ще получи подкрепата и на ДПС. Написаното от Христо Иванов в изборния ден, че "демокрацията е разговор между несъгласни", също се тълкува като отворена врата. Вчера съпредседателят на ДБ загадъчно заяви, че има решение за поведението на новата коалиция и след загубените избори. 

Не е невъзможно ПП и ДБ да се разделят на парламентарни групи, като всяка реши подкрепата за експертен кабинет, гласи друга версия. Така непримиримите към колаборация с ГЕРБ представители на "Промяната" ще се дистанцират от бъдещия кабинет с първия мандат. Дори само депутатите от „Демократична България“ обаче вероятно биха стигнали като подкрепа за него.

Засега не е ясна позицията на "Има такъв народ" относно подобен експертен кабинет. Възможно е Слави Трифонов да се готви да играе опозиция в парламента с аргумента „Македония“. Но не бива да се изключи подкрепата му за прозападно правителство, тъй като Дългия винаги е бил категоричен в позицията си относно войната в Украйна. Прокрадват се и съмнения, че ИТН може да играе ролята на патерица в бъдещата формула на властта. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук