Проф. Емилия Друмева, секретар по правните  въпроси на президента Румен Радев, ще бъде новата председателка на Централната избирателна комисия, пише anteni.bg.

Тя е шеф на правния отдел на президента от 23 януари 2017 г., ден след като Радев влезе на „Дондуков“ 2.

Проф. Друмева ще бъде предложението на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Това предположение днес изказа и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Веднъж вече проф. Друмева е била член е на ЦИК – за изборите за ВНС през 1990 г.


Проф. Емилия Друмева

Президентът Румен Радев ще проведе в сряда, 5 май, консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14 часа на “Дондуков” 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Проф. Емилия Друмева е родена през 1947 г. в Плевен. През 1969 г. завършва Юридическия факултет на СУ. През 1980-1995 е научен сътрудник по национално и сравнително конституционно право в Института за правни науки при БАН.

Преподава в Нов Български Университет. Професор по конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет, от самото създаване на факултета (тя е един от създателите му).

От 1990 до 2003 вкл. е директор на Дирекция „Правна и законодателна дейност“ в Народното събрание. Била е председател на експертния съвет към Временната комисия за изменение на Конституцията в ХХХІХ НС.

Проф. Емилия Друмева е била представител на България в Европейския Комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. През 2003-2012 г. е съдийка в Конституционни съд от квотата на Народното събрание. 

През 2010-2016 г. е български представител в Консултативния комитет по прилагането на Рамковата конвенция за защита малцинствата към Съвета на Европа.


Проф. Емилия Друмева като член на Конституционния съд

През 2015-2017 г. е за председател на Постоянната комисия по правни и социални науки и национална сигурност и отбрана към Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет.

Нейн кадър е председателката на 45-то НС Ива Митева. Тя е топлата връзка на „Има такъв народ“ с „Дондуков“ 2.

Автор е на учебник „Конституционно право“, който има пет издания, на студии и статии в научни издания, доклади на конференции и семинари в страната и чужбина.

Владее немски, английски, френски и руски език. Омъжена е за дългогодишния директор на НДК от края на социализма допреди няколко години Христо Друмев.