Служебният финансов министър с много важни новини за България

На финален етап сме с преговорите за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост, каза тя

Понастоящем сме на финален етап от преговорите за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост.

Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, съобщи БТА.

Изслушването, сред участниците, в което бяха още служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и служебният заместник-министър на околната среда и водите Виктор Атанасов, беше във връзка с одобрения от Министерски съвет доклад на вицепремиера и финансов министър за предприемане на действия за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост на България (НПВУ) и за изготвяне на предложение по съдържанието на глава REPowerEU.

БТА припомня, че на 17 юли със свое протоколно решение Министерският съвет (МС) одобри доклада. От правителството обясниха, че решението произтича от чл. 21 от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 година за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост, който позволява на държавите членки да поискат изменение на плановете си поради обективни обстоятелства, и е във връзка с Решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г. за изготвянето на промени от Министерския съвет на НПВУ в сектор енергетика.

С решението се възлага на Людмила Петкова да внесе в Министерския съвет предложение за изменение на НПВУ, както и предложение по съдържанието на глава REPowerEU в срок до 11 септември, с цел да бъде възможно финализирането и одобрението на оценката на ЕК до края на тази година. Същевременно министрите на финансите и на енергетиката до утре, 31 юли, трябва да запознаят Народното събрание с изготвените предложения за промени и с хода на преговорите с ЕК, е записано в решението на МС.

България е единствената държава, която все още не е представила официално глава REPowerEU, за да може страната ни да се възползва от допълнителния безвъзмезден ресурс, който е в размер на 479 милиона евро, каза министър Петкова. Тя посочи, че изменението по плана заедно с главата REPowerEU следва да бъде одобрено до края на годината от ЕК.

Людмила Петкова отбеляза, че са ускорени разговорите с ЕК на политическо и експертно ниво с цел подготовка на необходимите промени и тяхното одобрение от Съвета до края на годината.

Тя описа хода на разговори с ЕК. На 5 февруари тази година на ЕК е изпратен първият пакет за изменения по член 21, а на 8 март - постъпилите предложения по глава REPowerEU, като министърът обясни, че целта е била да се даде възможност за дискусия по тях в рамките на проведената в периода 18 - 20 март в София техническа мисия на ЕК. След това са се състояли няколко кръга на писмен обмен с ЕК във връзка с измененията по Плана, на 22 юли е проведена среща на високо ниво, в която ЕК е върнала обратна връзка по предложените промени в сектор енергетика, а на 26 юли е проведена друга среща на високо ниво. Министър Петкова каза, че интензитетът на преговорите е засилен "с оглед взаимното разбиране относно необходимостта от финализиране на преговорите по проекта за изменение до средата на септември 2024 г."

Служебният вицепремиер и министър на финансите отбеляза, че през втората половина на 2023 г. са били събрани предложенията на отговорните за инвестициите и реформите по Плана с искания за проекти за промени в поетите ангажименти, които са допълнително актуализирани през 2024 г. в резултат на проведените неофициални преговори със Службата на Комисията.

Людмила Петкова каза, че към момента планираните промени по НПВУ са в няколко основни направления - промени в описанието на етапи и цели в 21 инвестиции и 9 реформи; промени в целевите стойности на индикаторите на етапи и цели в 10 инвестиции и 3 реформи; промени в бюджетите на 5 инвестиции; промени в сроковете за изпълнение на етапи и цели в 15 инвестиции и 2 реформи.