Служебното правителство запретва ръкави, умува кой ще отговаря за подготовката на предстоящия вот

Очаква се вицепремиерът Илко Семерджиев да представлява държавата в Тристранката

Само три дни след като пое властта, служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков се захваща с подготовката на изборите. Предсрочният парламентарен вот на 26 март е една от трите точки в дневния ред на днешното първо заседание на кабинета. Проф. Герджиков събира министрите си точно в 10 часа. Дневният ред включва три, предложени от проф. Герджиков проекторешения. Най-важното от тях е именно за подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Ключов въпрос е кое министерство ще бъде ангажирано с организацията на вота. До момента винаги това е било задача за Министерство на вътрешните работи (МВР). Преди дни бившият служебен премиер Стефан Софиянски предложи служебният кабинет да постъпи така, както той е направил през 1997 година, и да остави водещата роля за подготовката на изборите не на МВР, а на Министерство на правосъдието. Мярката е с оглед на това да няма никакви съмнения за прозрачността на изборите. Със сигурност в организацията на изборите ще бъде зает регионалният министър Спас Попконстантинов, тъй като ГРАО е към неговото ведомство, пише "Стандарт".

На дневен ред за новия кабинет е и въпросът със заместник-министрите. В програмата на правителственото заседание обаче няма включена такава точка. Въпросът е изключително актуален и би трябвало да намери своето решение още тази седмица, тъй като бившият премиер Бойко Борисов уволни още миналия четвъртък всички зам.-министри. Той е разписал заповедите за освобождаването им с мотива, че те са част от политическите кабинети на ведомствата и е редно да си отидат заедно с цялото правителство.  В министерствата вече се обсъжда въпросът за зам.-министрите. Във Външно министерство на тези постове ще седнат най-вероятно дипломатът и служебен зам.-министър на външните работи в кабинета "Софиянски" Бойко Мирчев и Любомир Иванов, който в момента оглавява щаба за председателството ни на ЕС, научи "Стандарт". В някои от ведомствата досегашните зам.-министри ще бъдат преназначени. Очаква се мястото си във финансовото министерство да запази Маринела Петрова, която отговаря за средствата по европрограми и ще гарантира безпроблемното усвояване на пари от Европа. В Министерство на културата прогнозират, че досегашният двигател на ведомството - Боил Банов, също ще остане на поста си и при Рашко Младенов. 

Легендата на ЦСКА и националния отбор - Емил Костадинов, пък се очаква да седне в зам. министерското кресло в спортното ведомство на проф. Даниела Дашева. 

Служебните министри ще приемат на първото си заседание още промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и администрацията му. Втора точка е за представителите на държавата в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По време на кабинета "Борисов 2" председателстващ на Тристранката бе първоначално служебният вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, а след него поста пое вицепремиерът Томислав Дончев. Сега е ред служебният кабинет да изпрати председателстващ на заседанията на НСТС. Очаква се това да бъде вицепремиерът и здравен министър д-р Илко Семерджиев или социалният министър Гълъб Донев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!