Смут на „Бриз 2017! Екипажът на турския кораб не отдаде чест на Румен Радев (СНИМКИ)

Само екипажът на турския кораб „YILDIRIM“ не беше строен на палубата, за да отдаде чест на българския държавен глава и главнокомандващ Румен Радев на финала на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“.

Всички кораби в строй килватер на разстояние от 750 м минаха край фрегатата „Дръзки“, от борда на която президентът и военният министър Красимир Каракачанов наблюдаваха учението в определения ВИП-ден, пише "Труд".
 



По военноморския ритуал екипажите на военните кораби по море минават в строй и отдават чест на главнокомандвищия и всички гости с него. За поздрав със строени екипажи минаха нашите кораби водени от флагмана “Верни“, румънската фрегата “REGELE FERDINAND“и ексдреният миноносец „DUNCAN“ на Обединеното кралство, който е без палуба, но екипажът му излезе на командния мостик.

На палубата на турския кораб имаше само един офицер. „По отношение на липсата на строен екипаж на борда на „YILDIRIM“ – това е въпрос, който ще бъде обсъден по време на заключителния период, трябва да видим какви са били причините за това, какво стои зад това действие. Всеки прибързан коментар би бил излишен и ненужен“ – това обясни пред медиите след учението командирът на ВМС на РБ контраадмирал Митко Петев.

Президентът Румен Радев даде висока оценка за „Бриз 2017“, което в заключителния етап продължи повече от 5 часа в открито море и протече в 8 епизода. „Това е едно мащабно учение не само като брой участници, а и като широк спектър на решаване на задачи и като сложност на сценариите“, каза Радев.

Той изрази очакванията си проектът за нови кораби да бъде предвижен на следващетап и наложително в построяването им да бъде включена българската индустрия. Според военния министър Красимир Каракачанов трябва да се отделят необходимите средства и за частична модернизация на сега съществуващия флот, а строителството на нови кораби трябва да е с максимално българско участие. Румен Радев: Трябва широк обществен дебат за СЕТА Предстои национална ратификация от всяка една страна-членка на ЕС на международния договор СЕТА.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада или така нареченото СЕТА е един изключителен сложен и всеобхватен договор, каза по време на националното учение „Бриз 2017 “ във Варна президентът Румен Радев, който предния ден сезира Конституционния съд за търговското споразумение с Канада. Според него международният договор ще има отражение във всички области на обществения живот.

„Важно е да имаме най-точната информация, да имаме открит дебат и ратификацията от страна на България да бъде извършена с максимален консунсус. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент в последния момент и с минимален брой гласове“, подчерта държавният глава. 

Снимки: Труд