Под заглавието "София гледа със страх към Брюксел", виенският в. "Стандард" публикува днес материал по повод огласеното намерение на българското правителство да направи проверка на собствениците на недвижими имоти, чието стойност надхвърля 250 000 евро.
По данни на прокуратурата, отбелязва вестникът, сред визираните бизнесмени и политици има лица, които в годините на прехода са натрупали състояние по криминален път или са укривали данъци. Вестникът цитира министърката по европейските въпроси Гергана Паси, според която след междинния доклад на ЕС от 12 февруари е било наложително осъществяването на мащабна полицейска акция и извършването на някои законодателни промени срещу нелегално трупане на собственост и конфликти на интереси.

До следващия доклад на Европейската комисия през юли София иска да отбележи прогрес и в борбата с измамите в администрацията и управлението на помощите от ЕС, затова през идната седмица вероятно ще продължи процесът срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, продължава "Стандард".

И докато срещу Стойков се води разследване, Марио Николов е обвинен за злоупотреба с осем милиона евро от еврофондовете.  Николов е член на международна престъпна мрежа от фирми, които са в тесни контакти с българското правителство и администрация. Една от причините мрежата да попадне в обсега на наблюдение на
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е фалшифициране на документи, пране на пари и нелегален внос на месо от Китай, пояснява вестникът.

Изданието допълва, че случаят Николов-Стойков е привлякъл особено внимание, тъй като Стойков е финансирал предизборната кампания на президента Георги Първанов - факт, специално подчертан в доклада на Европейската комисия за България.

Пред виенския "Стандард" говорителят на комисията Марк Грей изказва съжаление относно това как София се съсредоточава върху брюкселските доклади. Според Грей това размества образа за значението на европейското членство на България.

Забавно е да се наблюдава как преди всеки доклад българските вестници се опитват да отгатнат колко остър ще е тонът на брюкселския документ, но човек не бива да се поддава на подобни игри. Те са причината да избледнее картината за ролята на България в ЕС, например за енергийната сигурност в Европа и стабилността в Западните Балкани, посочва говорителят.  "Това, което не се вижда, е какво ЕС направи за България по време на газовата криза, какво правим за подобряване на здравеопазването и защита на потребителите", казва Марк Грей.

Материалът завършва с мнение на политолога Огнян Минчев за "Стандард", че Брюксел е единствената останала надежда за българското общество, тъй като, за съжаление, узаконяването на реформите идва действително оттам, а не произтича от формулирана в София потребност от промяна. /БЛИЦ