С непознат досега остър тон ЕК заявява, че българското правителство не е спазило обещанията си, дадени по повод борбата срещу организираната престъпност и корупцията, заяви политоложката Соня Шюлер. Тя е в ръководството на реномираното германско дружество за Югоизточна Европа.
Соня Шюлер изброи всички слабости, посочени в доклада и подчерта заключението на Европейската комисия за това, че в страната липсва политическа воля за разсичането на мрежите от интереси, оплели политика, икономика и организираната престъпност в страната:

"Този доклад е шамар за правителството, което по този начин губи още повече от даденото му доверие в национален и международен мащаб. Защото докладът на Европейската комисия описва структурни проблеми, които вредят на имиджа на самата страна, но и оказват отрицателно влияние върху по-нататъшни процеси в международен аспект, не на последно място политиката за разширяване на ЕС. Ще спомена само въпроси като: перспективите за членство на страните от Западните Балкани или пък умората от разширяването вътре в ЕС".

Ето коментара й за решението на Европейската комисия да спре помощи от стотици милиони евро за България и да затвори две ключови разплащателни агенции:

"Според мен това е нож с две остриета. Защото спирането на средствата от ЕС в крайна сметка удря по самите граждани, за които са предназначени, а не по онези отговорни лица, които би трябвало да се борят срещу корупцията и организираната престъпност. Ще спомена само, че парите от тези фондове са обвързани и с работни места. Затова според мен ефекта от този вид мерки е ограничен", заяви политоложката Соня Шюлер.

Според нея оставките на министри също не биха помогнали в тази ситуация, защото става дума за структурни проблеми в страната, за разрешаването на които има нужда от дълбоки социални-икономически реформи, както и за демократизиране на политическата култура и укрепване на гражданското общество. Къде според нея тогава е възможният изход след този остър доклад на ЕК:

"Има нужда от тясно сътрудничеството между самите партии в страната, включително и опозицията, за да се предприемат най-после ефективни мерки за борба срещу корупцията и организираната престъпност и да се отговори на очакванията на ЕК".

Изследванията на Шюлер са свързани с обществено-политическите процеси в България през последните години. /ДВ