Искам да благодаря на всички, които гласуваха на тези изброи за нас. Имаше големи очаквания по тази кампания и е нормално, като те не се сбъднат, да се постави темата за отговорността. Оставката от друга страна е морален и индивидуален акт. Това заяви в ефира на "Здравей, България" членът на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров.

"Ние мислим, че най-добре е да се започне отдолу нагоре. Добре е да стартира процес на конференции, по време на които да се направят анализи", каза той. 

"Нинова показа желание всеки един в партията да потвърди своята легитимност. Това е препотвърждаване на доверие, но процедурно е избор на нов председател на партията. През процедура трябва да се мине. Надявам се през септември да имаме избор на нов председател. Изборите тогава ще бъдат допълнителен стимул", каза Зафиров.

"Даваме възможност партията да прецени кой как се е справил на всяко ниво", смята той. 

"Ще има кандидати за председатели и лидери на БСП. Аз обаче смятам, че Нинова се справя добре и няма смисъл да бъде сменена", добави социалистът. 

Според Зафиров гражданската квота много е допринесла. "Ако господин Станишев е втори с преференции, значи партията е демократична. Не е имало грешка в позицията му в листата. Искам да поздравя и господин Енчев за добрия резултат. БСП игра като отбор на тези избори. БСП в европейски план е петата партия по резултат. Това е достойно за уважение", каза той.

"Трябва да анализираме какво се случи през последните две седмици от кампанията. Мисля, че има връзка с излизането ни от парламента. Именно затова ние ще се върнем в Народното събрание и ще предложим нов закон за КОНПИ", заяви той. 

На въпрос дали Румен Радев е помогнал или попречил на кампанията той отговори, че: "Той има съпричастност към наши теми. Темата за корупцията, за която той често, не трябва да слиза от дневния ред. Президентът по никакъв начин не е показал партийност", заяви Зафиров.