Социолог с катастрофална прогноза за предстоящите избори

Не мисля, че ни очаква много силна политическа кампания, посочи Геновева Петрова

Вариантите за избор на нов служебен премиер не са толкова много.

Това обясни пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". 

"Очакванията са на същата позиция да бъде назначен отново господин Главчев. Не мисля, че самата процедура ще има силно влияние по отношение на това как ще се развият политическите процеси". 

Евентуалната смяна на Рая Назарян на председателския пост в на НС беше повече интрига, отколкото действие, което можеше да доведе до различно развитие на събитията, посочи още социологът. 

Петрова обърна внимание и на констатацията на президента, че при назначаване на представителите на длъжностите, от които биха могли да се избират служебни министър-председатели,  професионализмът вече няма да е водещ критерий. 

"Трябва да се вземе урок от целия процес – и с конституционните промени, и с конфронтацията между партиите, и с конфронтацията между  институциите". 

Не мисля, че ни очаква много силна политическа кампания, прогнозира тя.

"Това, което имаме като предпоставки, не очертава много по-добра среда за предстоящата кампания. Хората вече са изключително разочаровани от политическите партии. Очакванията ми са, че активността ще продължи да пада. Самите партии също не изглеждат в добра форма. В редица от тях има вътрешни противоречия". 

Възможно е, дори при по-ниска активност, тежестта на отделните партии в НС да бъде различна, прогнозира социологът.