В протеста участва средната класа. Това са хора, които не са революционери, а ходят на работа. Те имат позиции и ги изразяват. Провокаторите обичат сенките и няма да се изявят през деня. Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите ѝ протестът започна с една теза на анархо-левичарството. Виждат се много различни групи от хора. Те трябваше да бъдат опаковани така, че да носят бонуси на някои политически сили.

"Определението "Велико народно въстание" показва един познат подход от миналото. Видяхме ковчези, червена боя, протестът започна с вдигнат юмрук. Всички ние помним в кой идеологически спектър е този символ.

Имаме чувството, че този, който организира протестът е чел повече левичарски материали, отколкото демократични. Няма значение какви ценности споделяш и как си живял до момента.

Ако не споделяш левите идеи, то ти ще се разграничиш от протеста. Съвсем логично бе да се съберат всички заедно и да излязат с една позиция. Видяхме, че имаше разграничаване", коментира Димитрова.

"Фалшивото единство няма как да донесе общ резултат. Ако приемем, че това е един легитимен процес, то трябва да има политики. Убедени ли сме, че политиките на БСП съвпадат с политиките на демократична България.

Става все по-явно и то показва единствената логика на политическия процес, че обединението става с ясни политически идеи, а не чрез един порив", каза още тя.