Спасителен пояс за властта: Направете това за Скопие и коалицията няма да падне!

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов предлага национален референдум по въпроса за ветото към РСМ

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов предлага решение за проблема със Северна Македония, който от няколко седмици клати управляващата коалиция в България, пише "Марица".
 

И то е национален референдум по въпроса за ветото, което България е наложила за приемането на югозападната ни съседка в Европейския съюз.  

Миналата седмица напрежението в правителството ескалира, след като от ИТН обвиниха публично премиера Кирил Петков, че е поел ангажимент българското вето да падне до края на френското председателство на ЕС през юни.

Петков отрече и увери, че нищо по въпроса с членството на Северна Македония в ЕС няма да се случи без решение на българския парламент. Спекулациите обаче продължиха с довода, че Брюксел обвързва изплащането на средствата по Плана за възстановяване с позицията на София за членството на Северна Македония.
 
Премиерът има полезен ход и това е национален референдум за потвърждаване или отхвърляне на ветото ни за приемане на Република Северна Македония в ЕС, твърди Славчо Атанасов.

„В последните два месеца вниманието на цял свят е насочено към войната в Украйна. Този конфликт ангажира трайно и нашето правителство, и цялото ни общество. Но бяха необходими само няколко непремерени думи на водещи политически лица в Република Северна Македония и вниманието на обществото ни се насочи отново към нашата югозападна съседка.

Няма как да е иначе, тъй като всяко българско семейство е свързано с Македония или с люлка, или с гроб”, написа в социалните мрежи Славчо Атанасов. Според него при явния натиск от Европа и САЩ за промяна на българската позиция правителството трябва да се довери на гражданите и да обяви национален референдум по въпроса. „Нека народът пряко да реши. А той никога не греши”, пише още Славчо Атанасов.