Председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и правата на човека и вероизповеданията Минчо Спасов и проф. Огнян Герджиков ще изпратят тази седмица официални писма до ДАНС и до Главната прокуратура, за да изискат доклади по случая в Рибново. Народните представители от НДСВ и шефове на комисии в НС очакват да се изясни има ли регистрирани случаи на радикален ислямизъм в България и ако има – какви мерки се вземат за ограничаване на това явление, съобщиха от НДСВ.
Още в началото на миналата седмица народните представители от НДСВ заявиха готовност да свикат съвместно заседание на двете парламентарни комисии. Спасов и Герджиков искат да се изясни доколко повишеното напрежение в община Гърмен почива на реални заплахи за етно-религиозния мир в страната или целият шум около село Рибново и показното задържане на кмета на Гърмен Ахмед Башев и учителя по ислям от Рибново Мурад Бошнак има други цели.

Народните представители Минчо Спасов и проф. Огнян Герждиков категорично се противопоставят срещу „заиграването” с картата на етническия мир. Те смятат, че ДАНС и Прокуратурата са институциите, които единствени могат да се произнесат компетентно по случая. /БЛИЦ