До края на следващата седмица ще бъде създадена специална парламентарна комисия, която ще контролира дейността на ДАНС, предаде репортер на БЛИЦ.
Предложението на управляващите за работата на комисията обаче създава прецедент в дейността на Народното събрание, защото на нейни заседания няма да имат право да присъстват депутати, които не са в състава й. Това обясни председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов като мотивира предложението със спецификата на материята, която ще разглежда комисията.
Проектът за решение за създаването на комисията вече е внесено в деловодството на Парламента. Освен него е заведено и проекторешение за създаване на подкомисия в рамките на комисията по отбрана, която да контролира служба "Военно разузнаване", НРС и НСО. Двете нови структури ще бъдат съставени от по шестима депутати - трима от опозицията и трима от мнозинството. Председатели ще бъдат представители на управляващите, обясни Найденов. Две седмици след като бъдат създадени, комисията и подкомисията ще трябва да определят вътрешни правила за работата си. Комисиите няма да имат право да се запознават с конкретни разработки, освен ако няма изрично решение на Парламента и крайна необходимост.
Управляващите са готови да създадат още една подкомисия. Тя ще бъде в състава на комисията по държавна администрация и ще се занимава с конфликта на интереси, отбеляза Найденов. Идеята е тя също да има 6 членове - по трима от управляващите и трима от опозицията. /БЛИЦ