Голeми спорове възникнаха по проекта за промени в Закона на СРС-та, който в момента се обсъжда на вътрешна комисия по правните въпроси в парламента. Отначало представителите на комисията гласуваха заседанието да бъде открито за журналисти, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Проектът на партия Атака за изменение в Закона за СРС-та е внесен на 9 април т.г., като в него много ясно е отбелязано колко време да се съхраняват секретните разузнавателни средства.
Според него СРС-та трябва да са в съда и прокуратурата. Депутати от опозицията обориха предложението на Атака, защото според тях, СРС-та не могат да се прилагат например за тежките убийства. Според този проект главният прокурор се подчинявал на ДАНС, което било недопустимо, заяви Надка Балева от КБ.
Представител на ДАНС да иска разрешение от съда за използване на СРС-та е неприемливо, заяви представителят на МВР Соня Янкулова. От МВР недоволстваха и от ограничаване на престъпленията, по които може да се използват СРС-та. Заместник-министърът на правосъдието Бойко Рашков изрази позиция, че в екстремни ситуации оперативните органи трябва да могат да взимат решение. Изразиха се още мнения, че използването на повече СРС-та закриват от публичност съдебните дела. Министър Миглена Тачева прочете предложението на правосъдното министерство като обеща, че с новите проекти ще се въведе строг ред при унищожаването на СРС-та, за да се избегнат злоупотреби. Тя предложи да се създаде национално бюро за контрол на СРС-та, което да се състои от трима души, които да не са политически обвързани. Именно това предложение предизвика недоволство в депутата Атанас Атанасов, който заяви, че няма да подкрепи проекта, защото не е редно тези трима човека да се назначават от министър-председателя. Според него именно този орган ще допринесе за изтичане на информация. /Милан Николов, БЛИЦ