Съпредседателят на ПГ на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Решенията в групата се вземат съгласно правилника на парламента

Няма да станем заложници на заплахи за напускане, заяви тя

Всички решения на парламентарната група на БДЦ се вземат съгласно правилника за работа на Народното събрание - това заяви съпредседателят на парламентарната група д-р Красимира Ковачка. Повод за това е появилото се в някои медии твърдение на Румен Йончев от Народен съюз, че рокадите в парламентарните комисии в групата са плод на нейна самоинициaтива, за която представителите на Народен съюз в групата на БДЦ не знаели.

Разговорите за промени в състава на комисиите върви в парламентарната група от няколко месеца – заяви д-р Ковачка. На последното заседание промените бяха подложени на гласуване и приети с квалифицирано мнозинство от осем души. Според правилника за работа на парламентарната група, това е достатъчно основание те да бъдат вкарани за гласуване в пленарна зала – поясни още Ковачка, уточнявайки, че нежеланието на по-малката част от групата, каквато е Народен съюз, да не подпише протокола от заседанието не е основание това да не се случи.
 
Възражението, че решението е юридически не издържано е абсурдно, ако това беше така, то нямаше да бъде допуснато за гласуване в пленарна зала – категорична е д-р Ковачка. 
 
Въпреки че е мнозинство в парламентарната група, пратия Български демократичен център до момента има само членове в някои от комисиите, докато колегите от Народен съюз имат двама председатели на парламентарни комисии в лицето на Румен Йончев и Светлин Танчев, както и зам.-председател на Народното събрание Явор Хайтов – поясни Ковачка. Нашето желание за промени в комисиите е продиктувано единствено от желанието ни да спазим основния принцип на демокрацията – мнозинството да може да провежда своите политики чрез механизмите, които му предоставя за това парламентарната република – категорична е Ковачка.
 
Учудва ме реакцията на колегите от Народен съюз, които смятат, че решаването на въпросите в групата трябва да става чрез медиите, вместо на заседания и чрез гласуване, както е по правилник. За мен това е белег на ниска политическа хигиена. Ние нямаме намерение да обикаляме другите парламентарни групи, както правят колегите от Народен съюз, за да решаваме въпроси, касаещи вътрешни решения в групата на БДЦ. Убедена съм, че колегите от останалите политически сили имат високо ниво на парламентарна култура и ще подкрепят в пленарна зала решения, които са взети според всички правила и процедури. 
 
Заплахите за напускане и разтурване на групата от страна на Народен съюз са опит за извиване на ръцете не само на БДЦ, но и на парламентаризма като цяло, на което ние от партия БДЦ няма да бъдем заложници.