Спрете със спекулациите, призова руското посолство за скандала с шпионите

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "неуморните" опити да се вбие клин в руско-българския диалог, допълват от там

"Спрете със спекулациите". Към това призова руското посолство в България за съпричастността му към делото за шпионаж, докато се чака решението на съда. Това се посочва в изявление с официалната позиция на руската дипломатическа мисия.

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "неуморните" опити да се вбие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира страната ни. Както следва от изявлението в хода на днешната пресконференция на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено.

Разчитаме, до решението на съда по това дело спекулациите относно предполагаемо участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България ще бъдат прекратени", се казва в изявлението на руското посолство у нас.

Руското посолство изразява увереност, че "съдебното дело ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".
 

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Петък, 19 март 2021 г.
БЛИЦ припомня, че по-рано днес българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското Министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

На пресконференцията бяха представени аудиозаписи и видеоматериали, получени с използването на специални разузнавателни средства.

Според прокуратурата те са доказателство за незаконните действия на задържаните. Главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че престъпната група била разкрита с помощта на специалните служби на страни от Европейския съюз и САЩ.

Според българския закон задържаните са застрашени от затвор от 20 години до живот.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри основната цел на заловените шпиони.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!