По времето, когато Сретен Йоцич или Йоца Амстердам е живеел в България – в края на 90-те години и през първите години на настоящото десетилетие, неговото име се свързваше с най-големите пратки наркотици и някои ликвидации в подземния свят в София.
Бойко Борисов, който до 1990 г. работи в МВР, през 90-те години е собственик на частна охранителна фирма, охранявала бившия държавен глава Тодор Живков и престолонаследника Симеон ІІ, както и отделни лица от подземния свят. Макар че имената на двамата официално не бяха свързвани, те са се движели в една и съща среда, на тайните служби и подземния свят и се смята, че тяхното познанство датира от тогава. Дали са си сътрудничили, не е известно на обществеността. Това пише сръбският вестник “Блиц” по повод сформираната вчера парламентарна комисия, която да разследва твърденията на Йоцич, че през 90-те години в България е бил защитаван от българския разузнавателен сектор, Бойко Борисов и Николай Гигов.

“Най-интересната и най-интригуваща страна от работата на комисията е да се установи какви са били отношенията между “балканския крал на кокаина”, както медиите в България наричат Йоцич и Борисов, най-сериозния кандидат за премиер на бъдещото българско правителство”, пише сръбският вестник.
И докато Йоцич продължи да действа “от другата страна на закона”, Борис от шеф на охраната на престолонаследника Симеон ІІ през 2001 г. става главен секретар на МВР. Няколко месеца след назначаването му полицията арестува Йоцич и бързо го предава на Холандия. Скоро след екстрадирането му българските медии съобщиха, че от затвора в Холандия Йоцич е отправил смъртна заплаха към холандския прокурор Плой и Борисов, който тогава заяви, че е разтревожен за сигурността си, припомня сръбският вестник.
В отделно каре изданието припомня още, че като кмет на София през 2006 г. Бойко Борисов връчи златен медал на Светлана Ражнатович – Цеца Величкович в знак на благодарност от страна на българския народ. /БЛИЦ